Damjanovićeva "kuća kolaž" dobila međunarodno priznanje

Mladi zadarski arhitekt Krešimir Damjanović pobjednik je ovogodišnjeg svjetskog natječaja vodećeg japanskog arhitektonskog časopisa. Njegov rad proglašen je najboljim u konkurenciji više od tisuću radova iz cijelog svijeta. Hrvatski arhitekti posljednji su put tu prestižnu nagradu osvojili prije 33 godine.

Kuća je na granici. Nalazi se na sudaru kultura. Kuća je odraz suvremenih zbivanja. Odjek je svjetskih migrantskih kriza. Tako počinje poetsku interpretaciju svojega konceptualnog arhitektonskog projekta mladi zadarski umjetnik.

Ona se zove "Kuća kolaž" jer kolažira kako elemente arhitekture tako fragmente. Koristim element križa i tlocrta nekih predromaničkih crkvi kao apstraktne stilizacije. Kuća ima napetost, nastavlja arhitekt opisivati svoj projekt, u stihu bliskom haiku poeziji. Volumeni pulsiraju a stalno imaju isti oblik i onda kad se jako poveća postane dnevni boravak, kad se smanji postane spavaća soba, kad se poveća postane kuhinja i blagovaonica.

Tako, na primjer, stup, ovisno o veličini, može postati stolac, kapela, bunar, tuš. Ono što njegov rad nudi je određen „community space"  - zajednički prostor da  ljjudi mogu boraviti, kaže arhitekt, misleći pritom na milijune izbjeglica.

Na svoj nacrt je napisao sve godine od kad je izbjeglička kriza počela i broj migranata koji je prošao kroz granice. Tako je o migrantskoj krizi progovorio putem medija arhitekture.

"Kuća kolaž" proglašena je najboljim konceptualnim projektom na svjetskom natječaju čija je svrha pomicati granice u arhitekturi. Hrvatski arhitekti posljednji su put ovu prestižnu nagradu osvojili prije 33 godine. Damjanović je ovogodišnji laureat, a nagradu je primio na Danima Orisa, arhitektonskom simpoziju koji je održan u Zagrebu.