Slavni fićo - automobil s dušom

Ovaj omiljeni automobil počeo se proizvoditi davne 1955. godine, a bio je i glavni junak mnogih serija te dokumentarnih i igranih filmova. Može se reći da i danas izaziva veliku pozornost, kako ljubitelja, tako i slučajnih prolaznika. Budi sjećanja na prošla vremena kojima je upravo Zastava 750 odnosno fićo, bio prvi, a u srcima mnogih ostao i jedini auto.

Tko ima para vozi se u fići, a onaj tko nema mora pješke ići - Ovakve i slične šale na račun Zastave 750 ili popularnog fiće vrlo su česte među njegovim najvećim fanovima i to onim zagrebačkim. Naime, njih 30-ak udružilo se i 2010. osnovalo Fićo fan klub u kojem aktivno rade na održavanju legende o fići živom.

Članovi kluba i njihovi limeni ljubimci doista su prava atrakcija u gradu, a često odlaze i na oldtimer susrete i obilaze grad. Kako ističu, svaki je fićo doista unikatan, a svaki od njih priča vrlo osebujnu priču. U njihovom klubu godine nisu bitne, a dobrodošli su svi obožavatelji pa tako najmlađi član ima 20, a najstariji čak 76 godina. A najstarijem fići u klubu punih je 58 godina.

Dijelove za svoje ljubimce nabavljaju  iz drugih država i na nekim mjestima u Zagrebu, a često ih i razmjenjuju u klubu. No, svoje mezimce ne bi prodali ni za što. A ako ih pitate što je to toliko posebno u Fići, svi će reći isto - taj automobil jednostavno ima dušu.