Hrvatski radio obilježava 90. obljetnicu radiodramskoga stvaralaštva

U povodu obilježavanja 90. obljetnice radiodramskoga stvaralaštva, Hrvatski radio pripremio je poseban program kojim će se u ponedjeljak 23. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu prisjetiti najvažnijih autora koji su obilježili rad Dramskoga programa HR-a, te predstaviti kreativnost njegovih zaposlenika.

Tim programom Odjel drama HR-a obilježava 90. obljetnicu izvedbe prve hrvatske radiodrame "Vatra", emitirane 7. travnja 1927. godine, a u medijima toga vremena ostalo je zabilježeno da su Zagrepčani, slično događaju povezanom s emitiranjem "Rata svjetova" Orsona Wellesa, izlazili na balkone kako bi vidjeli gdje gori.

Osnovna je ideja projekta "I ostat će zvuk" da se posjetiteljima u MSU-u predstave raznorodni zvučni radovi (ars akustični, dokumentarni i igrani) koji nastaju u okviru djelatnosti Odjela drama HR-a, koji godišnje emitira više od 150 premijera i u određenome je smislu pozornica s najbrojnijom publikom u Hrvatskoj, a vrlo je cijenjen i u svijetu.

Redovito osvaja nagrade na međunarodnim festivalima, organizator je međunarodnoga festivala Prix Marulić na Hvaru, a 2011. Dramskomu programu Hrvatskoga radija dodijeljena je Nagrada hrvatskog glumišta za "dugogodišnje djelovanje u promociji hrvatske drame i kazališta, te kreativno oblikovanje radiodrame kao posebnog, tom mediju primjerenog umjetničkog izraza".

Tijekom 2017. godine projekt "I ostat će zvuk" obuhvatio je niz aktivnosti koje su djelatnici Odjela drama HR-a provodili tijekom cijele godine, a jedna je od najvažnijih pokretanje mrežnih stranica Radiograma (www.obljetnica.hrt.hr/radiodrama/), koje podsjećaju na njegovu bogatu devedestogodišnju povijest i predstavljaju recentne produkcije s ukupno četrnaest različitih radiodramskih emisija na svim trima nacionalnim radijskim programima.

Središnji događaj obljetničke 2017. godine upravo je svečano obilježavanje 90 godina radiodramskog stvaralaštva u Muzeju suvremene umjetnosti, na kojemu ćemo se prisjetiti najvažnijih autora koji su obilježili rad Dramskoga programa Hrvatskoga radija i predstaviti kreativnost zaposlenika Odjela za dramu, koju pokazuju u sinergiji s umjetnicima s područja dramske umjetnosti, stoji u najavi.

U ulaznome hodniku ispred blagajne MSU-a posjetitelje će dočekati program pod nazivom "Dramofon", koji donosi kolaž ulomaka dokumentarnih i igranih radiodrama. U Dvorani Gorgona u "šetnju kroz radiodramske oblike i vrijeme" pod nazivom "Dramoplov" posjetitelje će voditi Jelena Miholjević i Mladen Vasary.

Održat će se i "Glazbodram", "glazbena dramaturgija u živo" autora i izvođača Adriane Kramarić, Franke Meštrović i Mara Marketa, dok će ispred glavnog ulaza u muzej, radiofonijski performans "Ludbreške rode" izvesti Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo i Lana Deban.


Nives Barišić Madunić
, rukovoditeljica odjela Drama HR-a i Lada Martinac Kralj, urednica odjela drama HR-a u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorile su o ovoj velikoj i značajnoj obljetnici Hrvatskog radija: