Intenzivan trening uz otpor značajno jača mišiće i kosti

Intenzivan trening uz primjenu otpora može značajno poboljšati snagu mišića i rezultirati poboljšanjem stanja kostiju kod žena u postmenopauzi koje boluju od osteoporoze, pokazala je manja studija provedena u Australiji. Iako većina ortopeda i fizijatara ženama s osteoporozom preporučuje vježbe umjerene težine upravo zbog krhkosti kostiju, pokazalo se da one nisu dovoljno učinkovite.

Provedena studija je pokazala dobrobit intenzivnog treninga otpora, no zbog malog broja sudionica, kao i zbog toga što se pazilo na to da vježbe ne budu preintenzivne, još ne možemo govoriti o potpunim rezultatima, kazao je ravnatelj Programa za osteoporozu i metaboličke poremećaje Lee Alekel, koji djeluje pri američkom Nacionalnom institutu za artritis i muskulatorno-koštani sustav i kožne bolesti na Sveučilištu Bethesda u Marylandu. U novoj su studiji znanstvenici analizirali rezultate rehabilitacije kroz koju je prošlo stotinjak žena starijih od 58 godina.

Tijekom osam mjeseci, polovina ispitanica dvaput je tjedno prakticirala trideseminutne intenzivne vježbe uz otpor koje u uključivale "deadlifts", takozvano dizanje utega pri mrtvom dizanju, potisak iznad glave (overhead presses), čučnjeve i chin up zgibove. Druga, takozvana kontrolna grupa, koju je činila preostala polovina ispitanica vježbala je osam mjeseci kod kuće dvaput tjedno i umjereno te bez nadzora. Svim je sudionicama prije početka vježbanja i nakon toga izmjerena mineralna gustoća kostiju. 

Bila sam ugodno iznenađena rezultatima. Isprva me brinulo da bi intenzivno i teško vježbanje moglo predstavljati opasnost za kralježnicu naših ispitanica zahvaćenu osteoporozom, no nije, rekla je jedna od autorica studije Belinda Beck, voditeljica Klinike za ortopediju na Sveučilištu Griffith u australskom Queenslandu. Do kraja studije je kod žena podvrgnutih intenzivnom treningu s otporom mineralna gustoća kostiju u području kralježnice prosječno povećana za tri posto, a u području kuka za 2,2 posto.

Žene s krhkim kostima ne smiju se tjerati na pretjerane vježbe niti na njihovo ponavljanje jer bi posljedica mogla biti lom, upozorila je. Intenzivne vježbe s otporom preporučljivo je provoditi samo pod nadzorom adekvatno obučenih profesionalnih trenera kako bi se zajamčila dobra tehnika vježbanja i odgovarajuć napredak te minimalna mogućnost ozljeda, kaže Beck. Ugodno sam iznenađena rezultatima studije intenzivnih vježbi s otporom u ovoj maloj grupi, no isto je istraživanje u svakom slučaju potrebno provesti na puno većem broju ispitanica i uz striktnije stručne smjernice", zaključila je.