Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se u 30 kina

Uz filmske klasike i izložbu filmskih plakata u trideset kina 27. listopada će se i u Hrvatskoj obilježiti Svjetski dan audiovizualne baštine, koji se ove godine održava pod sloganom 'Audiovizualna baština: Discover, Remember and Share'.

U hrvatskom programu manifestacije kojoj je cilj jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog nasljeđa, prikazat će se, među ostalim, hrvatski filmski klasik, Breza  Ante Babaje. Babajin film iz 1967. godine, nastao prema noveli Slavka Kolara, priča o životu u nemilosrdnoj seoskoj sredini, osvojio je Brončanu arenu na Pulskom festivalu, Velimir Bata Živojinović je dobio Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu, a Tomislav Pinter Zlatnu arenu za kameru.

Za mlađu publiku tu je film Tajna starog tavana iz 1984. Vladimira Tadeja o dvojici radioamatera čije ljetovanje na otoku Hvaru prerasta u avanturu u koju se zbog moćnog oružja upliće Međunarodna špijunska organizacija. U glavnim ulogama su Mario Mirković i Jiri Guryca, koji glumili uz bok s legendama domaćeg glumišta, Borisom Dvornikom, Špirom Guberinom, Petrom Jelaskom, Mijom Oremović, a u jednoj od uloga pojavljuje se i tada dvanaestogodišnji Rene Bitorajac.Osim projekcija u 24 kina će se održati prigodna izložba 22 plakata starih hrvatskih filmova, 'Družbe Pere Kvržice', 'Tko pjeva zlo ne misli', 'Bitka na Neretvi' (kojeg je napravio Picasso), 'Imam 2 mame i 2 tate', 'Kiklop', 'Samo jednom se ljubi', 'Vlak u snijegu' i drugih.

UNESCO je 2005. godine 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, otkad vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruge i brojne filmske institucije svake godine diljem svijeta organiziraju javne programe, rasprave i predavanja s ciljem isticanja osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa. Obilježavanje tog dana u Hrvatskoj organiziraju Kino mreža i Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka), a financijski podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova i Grad Zagreb.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatski državni arhiv organiziraju u Zagrebu danas i sutra Konferenciju o hrvatskoj filmskoj baštini. O njoj, kao i o hrvatskoj audiovizualnoj baštini i njezinoj važnosti u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su dr. sc. Ozana Ramljak, koordinatorica Konferencije, Carmen Lhotka, načelnica odsjeka u Hrvatskom filmskom arhivu i Danilo Šerbedžija, predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja: