Prvi dnevni boravak za srednjoškolce u Istri

U srednjoj školi Mate Balote u Poreču otvoren je dnevni boravak. To je prvi srednjoškolski boravak u Istri. Prostorija je namijenjena ponajprije tzv. letećim učenicima koji pauze između sati sada mogu provoditi u ugodnom ambijentu.

Inicijativu su dale profesorice Andrea Deković iz geografje i Ivana Levak koja predaje ekonomsku skupinu predmeta. No, zarazno kreativno ozračje ubrzo se proširilo na cijelu zbornicu, zatim i na radišne učenike. Oni su rado pomogli u ostvarenju zajedničkog prostora, koji će zasigurno poslužiti ne samo njima, već i generacijama mladih ljudi koji će u tu srednju školu tek doći. Postavljanje ovih tapeta bio je zahtjevan posao, zajedno s kaučevima, namještajem, zaslužni su svi učenici koji su sudjelovali u ovome kako bismo se mogli družiti i biti skupa,  otkriva Filip Leind, učenik 3. razreda.  Možemo se družiti svi skupa pod slobodnim satom, što je nekad bilo teško jer se svi razdvojimo vani i ne možemo biti zajedno. Ovaj je dnevni boravak super jer nas sve spaja,  naglašava Mirna Radolović, učenica 3. razreda. Bez učenika boravka ne bi bilo, slažu se profesorice. Ivana Levak, profesorica ekonomske grupe predmeta: Najviše zasluga ide upravo njima, jer, odradili su lavovski posao, radili su danima da bi to što prije bilo završeno, da bi što prije bilo u funkciji.  Prostorija je odmah postala najomiljenija u školi. Andrea Deković, profesorica geografije: Vidimo da su zadovoljni jer je boravak neprestano pun, pišu zadaće, uče, ponavljaju za ispit, kartaju, marendaju, stvarno prekrasno.

U školi boravi 440 učenika. Zgrada je izdvojena iz grada, izgrađena je još 1907. za potrebe tadašnje poljoprivredne škole i za puno manje učenika. Hodnici su nam vrlo uski i ovaj prostor je bio neophodan da bi se zadovoljile dodatne potrebe učenika,  ističe Krešimir Bronić, ravnatelj srednje škole Mate Balote Poreč.

Ideja koja se pokazala punim pogotkom zacijelo će biti primjer i drugima.