"Dramski svijet Marije Braut" na izložbi u Arhivu Tošo Dabac

Izložba "Dramski svijet Marije Braut" otvara se danas kao dio programa 9. Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac u nekadašnjem Dabčevom fotografskom atelijeru, gdje je Braut uz njegovu pomoć otkrivala tajne umjetničke fotografije i samog zanata.

S obzirom da se postavlja upravo u tom prostoru izložba se opisuje kao svojevrsna promemorija autoričinih radova iz ranijeg stvaralačkog perioda, od 1968. do sredine osamdesetih godina.

Fotografski zanat učila je od ponajboljeg učitelja, a kasnije ga je, svladavši metierske zakonitosti poziva, na svoj poseban način reinterpretirala, dorađivala i prilagođavala vlastitom umjetničkom izričaju. Već u tim ranim radovima prepoznajemo Mariju Braut kao autoricu čija je fotografska poetika bliska Dabčevoj, u pristupu motivima, kao i modusu operandi, samom tehnikom snimanja, ističe se u najavi izložbe.

Riječ je o komornoj izložbi koja je obuhvatila manji dio njezina bogatog fotografskog opusa. Mnoge je radove autorica signirala, što podrazumijeva finalni autorski odabir, svojevrsni autorski blagoslov najboljeg rada za izlaganje, dodaje se o izložbi, kojoj je kustosica Marina Benažić.

S više od 100 tisuća negativa, oko dvije tisuće autorskih povećanja, vrijednom fotografskom opremom i bibliotekom, Arhiv Tošo Dabac je jedna od najcjelovitijih zbirki te vrste u svijetu jer čuva cjelovit opus tog istaknutog hrvatskog fotografa i umjetnika.

Vrijedna fotografska zbirka i dalje se nalazi u stanu u Ilici 17, gdje je Tošo Dabac radio od 1940. godine. Zbirku je 2006. otkupio Grad Zagreb i dao je na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti.

Ranka Saračević Würth, kći Marije Braut, darovala je prošle godine Muzeju suvremene umjetnosti njezinu cjelokupnu fotografsku ostavštinu, koje će se dio moći pogledati u Arhivu Toše Dabca do 15. prosinca.