Zadarska magla i bablje ljeto

Zadar ovih dana više podsjeća na London. Već četvrti dan ovila ga je gusta magla. I to zbog velike razlike u temperaturi zraka i mora danju i noću. Prodavači magle ovih bi dana u Zadru došli na svoje.

Puno je gušća i traje puno duže negoli su navikli Zadrani. A dovoljno da zbuni i kontinentalce koji se idu sunčati, a dočeka ih neobičan prizor.

Na kopnu nekako, no u zraku nikako. U posljednja četiri dana preusmjeren je velik broj letova. Imali smo otkazanih 14 dolazaka. Od toga su tri zrakoplova sletjela u Split, jedan u Veneciju, jedan u Trst, kaže Ivan Skelin iz Zračne luke Zadar.

Magla je i na moru kapetanima trajekata i brodova mrsila račune i maglila vid. Oslanjamo se na radare i oči svoje, kaže Antun Aljinović, kapetan Jadrolinijina trajekta.

U jednom danu dva godišnja doba - do podneva maglovita jesen, od podneva bablje ljeto s temperaturama i do 25 stupnjeva.

I dok se nadjačavaju magla i sunce, zna se da jedino velebitska bura može „London" opet zamijeniti Zadrom. Što prije jer prodavači magle brzo uhvate maha.