"Mare corto": izložba o "kratkome moru"

Multimedijalna izložba "Mare corto" plod je dvogodišnjeg putovanja obalama Jadranskog mora i istraživanja njegovih obilježja. Autori su španjolski fotograf Ignacio Maria Coccia i talijanski novinar Matteo Tacconi, a otvorena je sinoć u riječkoj Galeriji Kortil u sklopu Dana talijanske kulture.

Coccia i Tacconi zajedno su proputovali više od deset tisuća kilometara po obalnim i otočnim cestama s obje strane Jadranskoga mora. Ignacio Maria Coccia, španjolski fotograf s boravištem u Italiji, snimio je četrdesetak fotografija osobitih detalja priobalnih krajeva, snimljeni su i zvučni reportažni zapisi, a u pripremi je knjiga.

Kako je istaknuo Matteo Tacconi, Rijeka je grad relativno blizu Trsta, a međusobno se razlikuju. Nadalje, Rijeka se vrlo razlikuje od Splita, on pak od crnogorskih obalnih gradova, a svi skupa su drugačiji od talijanskih mjesta s druge strane Jadranskoga mora. No, naveo je, svi oni imaju nešto zajedničko, što je teško definirati, ali se osjeća.

Konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri istaknuo je vrijednost Dana talijanske kulture, kojima se promovira talijanska kultura i jezik izvan granica Italije. Ocijenio je da će i ova izložba, koja slavi bogatstvo i različitost Jadranskoga mora, pridonijeti putu Rijeke prema 2020. godini, kad će biti Europska prijestolnica kulture. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, otvarajući izložbu, rekao je da je ona poziv na promišljanje kako još više povezati zemlje i krajeve uz Jadran, kao more koje spaja, a ne razdvaja.

Projekt "Mare corto" ("Kratko more") nastao je u sklopu multidisciplinarnog festivala "Varcare la frontiera #4 - Flussi di marea" kojeg je organizirala tršćanska kulturna udruga Cizerouno. Dane talijanske kulture u Rijeci organizira Generalni konzulat Italije, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije. Do 21. listopada na programu je još nekoliko izložbi, projekcija filmova i drugih događanja, a raspored programa pogledajte ovdje.