Karmen Herceg u svijetu dugmadi, konca i mašte

Karmen Herceg već je godinama uspješna u svijetu dizajna, najviše voli raditi srednjovjekovne kostime. Za svoj rad dobila je brojna priznanja. I sve je to već uspjeh ali u njezinu slučaju još je i veći.

Srednjovjekovni sajam najbolja je pista na kojoj Šibenčani mogu vidjeti što je sve osmislila i svojim rukama sašila dizajnerica Karmen Herceg. Od haljina za dame do uniformi Šibenske straže.

Kostimografija je ono što zapravo najviše volim raditi, jer to je zapravo stvaranje nekog novog svijeta. A njezin je svijet carstvo dugmadi, konca, tkanina. Svijet mašte i modnih kreacija. Kao dijete već kad sam naučila držati olovku i papir, onda sam počela crtati neke kostime sebi, haljine. Uglavnom gledajući druge sam naučila, zato jer sam ljevoruka, a oni su desnoruki i taman kad rade nasuprot meni, meni to savršeno odgovara. Točno, samo kopiram što oni rade. I tako sam otkrila da mi to ide.

A kad joj je krenulo, ništa je više nije moglo zaustaviti, pa ni urođene teškoće. Ima strabizam - parezu mišića lica i nerazvijene ruke i desno stopalo, ali, kaže, to je jednostavno vizualno više nego što njoj smeta. Ništa me ne boli, ništa me ne ometa i mislim da sam zdrava. Znači samo drukčije izgledam.

Ipak morala se itekako dokazivati. Kad je htjela upisati Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, liječnica opća prakse nije joj željela dati potvrdu da je sposobna za studij, iako nema ni invalidsku karticu. I onda smo moj otac i ja išli na Medicinu rada, na sve žive i nežive preglede da dokažemo da ipak ja znam bolje što mogu i dobila sam na kraju potpis liječnice medicine rada da sam sposobna za to. I nakon što sam završila fakultet dokazala sam to ne samo doktorici opće prakse, nego svima.

Kad se rodite takvi kakvi jeste, znači bez obzira imate li 3 ili 10 prstiju, to je vama normalno. Imate mogućnost to prihvatiti i naučit se koristiti s tim što imate ili možete plakati i kukati, a ja sam izabrala ovu prvo. Znači, upotrijebit svoju snagu, inteligenciju, volju, učiti, raditi, eto, kaže Herceg.

Po njezinom mišljenju i iskustva, veći su problemi tuđe predrasude, nego vlastita mogućnost ili nemogućnost, jer svi misle da vi ne možete, nauče vam previše pomagati, onda oduzmu vama vašu zapravo sposobnost da se razvijate sami.

Priču o Karmen Herceg donosi Morana Kasapović.