Ovacije Zagrebačkoj filharmoniji u bečkom Musikvereinu

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem njezinog šefa, austrijskog dirigenta Davida Danzmayera, te solistice violinistica Elisabeth Kropftisch i violončelistica Meehae Ryo nastupila je u ponedjeljak poslijepodne u Zatnoj dvorani bečkog Musikvereina.

Zagrebački filharmoničari su u prvom dijelu koncerta izveli Poskočicu iz Istarske suite Natka Devčića, predstavivši bečkoj publici to važno djelo hrvatske glazbene literature. Zatim je slijedio Koncert za violinu i violončelo i orkestar u a-molu, opus 102. Johannesa Brahmsa. U drugom dijelu koncerta na rasporedu je bila Peta simfonija u e- molu, opus 64. Petra Ilića Čajkovskog.

Koncertom u Beču Zagrebačka filharmonija, s kojom su nastupile kao solistice dvije vodeće glazbenice s velikom međunarodnom reputacijom. Potvrdila je sjajno glazbeno umijeće u jednom od najčuvenijih glazbenih hramova bečke klasične glazbe - Zlatnoj dvorani Misikvereina. Zagrebački glazbenici i solisti oduševili su bečku publiku koja ih je nagradila burnim pljeskom a glazbenici su se zahvalili dodatkom izvevši Brahmsov Mađarski ples br.2.Ovo je bio poseban koncert. Svi mi zajedno, orkestar i solisti, savršeno smo se razumjeli i surađivali. Zagrebačka filharmonija je sjajan orkestar, a priredili smo u Beču jedinstven glazbeni doživljaj, izjavio je Hini poslije koncerta dirigent Danzmayer. Ponosni smo, drugi put ove godine nastupiti smo u Beču, što je dokaz kvalitete i izvrsnosti orkestra, rekao je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Veseli da smo u tri zadnje godine česti gosti u Austriji; prije svega ponovno održavamo Novogodišnji koncert 2018. u Salzburgu i to treći put za redom, što govori o kvaliteti orkestra a nastupati u bečkom Musikvereinu i Salzburgu veliko je priznanje i malo se orkestara može s time pohvaliti, dodao je. Zagrebačka filharmonija čestim gostovanjima u Austriji nastavlja njegovati i slaviti hrvatsko-austrijsko prijateljstvo i povezanost te promovirati hrvatsko kulturno glazbeno bogatstvo, naglasio je Boch, najavivši idući koncert već u srijedu u Klagenfurtu.