Na Europskom trgu središnja proslava Svjetskog dana kravate

Ustanova 'Academia Cravatica' uz središnju proslavu Svjetskog dana kravate ove godine prvi put organizira i Festival posvećen kravati koji se od 14. do 18. listopada održava u Zagrebu s nizom javnih aktivnosti i programa koji slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetsku baštinu. Cilj je Festivala širenje svijesti o tome da je Hrvatska 'domovina kravate', a Zagreb 'prijestolnica kravate'.

Danas, 18. listopada, središnja proslava Svjetskog dana kravate održat će se na Europskom trgu na kojem će u 17 sati biti postavljena umjetnička instalacija Hrvatsko-europska kravata autora Dinka Domaćinovića, uz prigodan i slavljenički program, a svemu će prethoditi Smjena straže Kravat-pukovnije na Trgu Svetog Marka kojom će Kravat-pukovnija i službeno završiti ovogodišnju sezonu smjene straže.

Festivalu Dani kravate pridružit će se ove godine i zagrebački 'Nažigači' (onaj koji po dužnosti obilazi i pali svake večeri plinske svjetiljke gradske rasvjete-užigač) koji će uz svoje uniforme tijekom Festivala nositi kravate, a isto će učiniti i djelatnici Gradske čistoće u užem središtu grada uz poruku "Beli Zagreb grad. Premda terminski izvan Festivala, izložba "Hrvati, Francuzi i kravata" koja je u organizaciji 'Academie Cravatice' postavljena u Medijateci Francuskoga instituta od 6. do 11. studenoga svojim sadržajem naglašava 350. obljetnicu imenovanja kravate i 350. obljetnicu njenoga ulaska na velika vrata visoke mode.

Festival Dani kravate prvi je festival u Hrvatskoj posvećen kravati, a kao zagrebačka festivalska turistička atrakcija trebao bi, nakon ovog premijernog izdanja, postati tradicionalan. Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši godine 2008., upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta. Ove će mu se godine uz potporu Hrvatskog svjetskog kongresa pridružiti i mnogi hrvatski iseljenici.