Wiltshire završio skicu New Yorka rađenu na pamet

Autistični britanski umjetnik poznat po panoramskim crtežima urbanih obzora dovršio je crtež newyorškog obzora.

Stephen Wiltshire jedinstven je po činjenici da svoje skice radi potpuno na pamet. Naime, kao autist ima fotografsko odnosno eidetsko pamćenje koje  mu omogućuje da zapamti svaki detalj grada iz 45-minutne vožnje helikopterom.

Simbolično je potpis na ctrež koji je radio pet dana stavio na 80. katu Empire State Buildinga u New Yorku. Wiltshire je priznao kako je to bio uistinu težak posao.

Dosad je uspješno nascrtao nekoliko svjetskih metropola, poput Londona, Los Angelesa, Sydneya i Hong Konga, ali voli dolaziti u New York čija ga aritektura nadahnjuje. To je prekrasno mjesto. Ima mnogo nebodera, visokih zgrada i žutih taksija i ponešto Amerikanaca, kazao je Wiltshire.

Autizam mu je dijagnosticiran s tri godine, progovorio je tek s pet godina, kada je počeo i crtati. Autizam mu je dijagnosticiran kad je izgubio vezu sa svijetom, a jedna od rijetkih stvari koja ga je umirivala bilo je crtanje.  Danas prodaje svoju umjetnost za tisuće britanskih funta. Princ Charles ga je 2006. Godine Imenovao članom Reda britanskog carstva, za zasluge u umjetnosti.