Projekt "Prepoznaj i spasi me" educira mlade o problemu trgovine ljudima

U sklopu projekta "Prepoznaj i spasi me", koji ima za cilj upoznati i educirati mlađu populaciju s problematikom trgovine ljudima kako bi se smanjio broj žrtava te vrste kriminala, Odjel za forenzične znanosti splitskog Sveučilišta organizirao je u utorak i srijedu dvodnevna predavanja stručnjaka i znanstvenika.

Na predavanjima je upozoreno kako je, prema statističkim podacima Nacionalnog programa za suzbijanje trgovanja ljudima, taj teški oblik kršenja ljudskih prava u kontinuiranom porastu - u 2010. zabilježeno je sedam žrtava trgovine ljudima, a u 2015. bilo ih je 38.

Tijekom predavanja studentima, ali i stručnim osobama odgovaralo se na pitanja što je to trgovanje ljudima, zašto se trguje ljudima, koliko je društvo izloženo riziku. Istaknuto je, među ostalim, da svakih 60 sekundi jedna osoba u svijetu postane žrtva trgovanja ljudima, trenutno je takvih žrtava 27 milijuna, a zarada od te vrste kriminala kreće se oko 32 milijarde dolara godišnje.

Upozoreno je i kako 99 posto žrtava nikada ne pronađe!

Pročelnik Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Ivica Filipović ocijenio je da je tema trgovine ljudima nedovoljno zastupljena u javnosti, te da su upravo zbog važnosti teme i organizirali predavanja.

Možemo biti ponosni što se jedna ovakva tema obrađuje kroz ovaj hvale vrijedan društveni projekt. Mi smo osobito kao sveučilišni odjel ponosni što je voditeljica tog projekta naša studentica Megi Stanković Marijanović, a u taj projekt su uključeni i brojni drugi studenti, volonteri i naši nastavnici. Vjerujem da ćemo i mi dati skroman doprinos kako bi se taj jedan od najsurovijih oblika zločina nad ljudima barem pokušao svesti u neke normalne okvire, poručio je.