Ruska Paris Hilton kani se kandidirati za predsjedničke izbore

Zvijezda ruske televizije i novinarka Ksenija Sobčak, bliska liberalima, a koju mediji nazivaju ruskom Paris Hilton, objavila je da će se kandidirati za predsjedničke izbore predviđene u ožujku 2018.

Kao i svaki građanin Rusije, imam se pravo kandidirati za predsjedničke izbore. Odlučila sam iskoristiti to pravo, makar i samo zato što sam protiv svih onih koji se tim pravom koriste iz navike, izjavila je 35-godišnjakinja u video snimci na stranici kampanje.

Kći bivšeg gradonačelnika Sankt Petersburga Anatolija Sobčaka, političkog mentora Vladimira Putina, Ksenija Sobčak koju ponekad nazivaju ruskom Paris Hilton, desetljećima je bila simbol zlatne mladeži Putinove ere.

Zvijezda nekoliko tv-emisija i glavna urednica ruskog modnog časopisa, Ksenija Sobčak pridružila se oporbi tijekom prosvjeda protiv Vladimira Putina krajem 2011.

Ako se u predsjedničku utrku uključi kao neovisna kandidatkinja mora prikupiti  300.000 potpisa kako bi rusko izborno povjerenstvo prihvatilo njezinu kandidaturu.

Putin, koji je na vlasti posljednjih 18 godina, još se nije službeno izjasnio hoće li se kandidirati na izborima, iako nitko u zemlji ne sumnja da će to učiniti.

Mogućnost kandidiranja Ksenije Sobčak podijelila je oporbu. Glavnom oporbenom kandidatu Alekseju Navaljnome izborno provjerenstvo onemogućilo je kandidaturu.