15. međunarodna izložba inovacija ARCA

Na 15. izdanju Međunarodne izložbe inovacija ARCA u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, bit će predstavljeno oko 150 novih inovacija iz Hrvatske i nekoliko zemalja svijeta. Izložba je otvorena danas, a razgledati je možete do subote, 21. listopada, kada će biti zatvorena dodjelom nagrada.
 
 
U proteklih 15 godina ARCA je bila mjesto koje je otkrivalo nove ideje, projekte te inovativne proizvode i usluge jedinstvene u zemlji i svijetu te stvaralo uspješne poduzetničke i inovatorske priče. Već 15 godina izložba je i priča o gospodarskom optimizmu, invenciji i stvaranju. Uz izložbu inovacija održat će se i 9. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji

Izložbe u NSB-u održavaju se u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i u suradnji sa suorganizatorima Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora IFIA, Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, partnerom Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske gospodarske komore. Generalni pokrovitelj je KONČAR - Elektroindustrija d.d.
 
Na izložbi i sajmu inovacije će predstaviti poduzetnici, akademska i znanstvena zajednica te pojedinci i istraživački timovi okupljeni oko nacionalnih udruženja iz Hrvatske, Irana, Libanona, Kine, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Riječ je o više od 150 inovacije iz različitih područja ljudskog rada, od znanosti, tehnologije, elektrotehnike, preko medicine, poljoprivrede, prehrane do rekreacije i zabave. Središnje događanje popratnog programa ove je godine panel rasprava Inovacije u doba digitalne transformacije (u petak u 11) u kojoj će sudjelovati Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix d.o.o., Zvonimir Viduka iz tvrtke Altpro d.o.o., prof.dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za Inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu te dvojica uspješnih mladih inovatora Ivan Golubić i Luka Grgar. Moderator i uvodničar panela je prof.dr.sc. Velimir Srića. Cilj ovih događanja jest na jednom mjestu predstaviti domaće i strane inovacije, povezati sve subjekte inovacijskog lanca i nastaviti razvijati inovacijsku kulturu u Hrvatskoj. Jedna od važnih zadaća izložbe i ove je godine povezivanje inovatora i poduzetnika sa znanstvenom i akademskom zajednicom na stvaranju inovativnih i konkurentnih proizvoda i usluga.

Dio popratnog programa bit će usmjeren i na mlade, učenike osnovnih i srednjih škola kojima su namijenjeni predavanje Tehničke inovacije i mladi (20. listopada u 10) i natjecateljska Raspberry Pi radionica Poveži i umreži (19. listopada u 12) na kojoj će najuspješniji sudionik osvojiti mikroračunalo.
 
 
Izložbu, danas i sutra, možete razgledati od 10 do 18, a u subotu do 15 kada će biti zatvorena svečanim programom dodjele nagrada. Ulaz na sva događanja je besplatan.
 
 
Neposredno prije otvaranja izložbi u NSB svratila je ekipa Dobrog jutra te u razgovoru s Ivanom Bračićem, predsjednikom Udruge inovatora Hrvatske doznala više detalja: