Francuska glumica Danielle Darrieux umrla u dobi od 100 godina

Legendarna glumica francuskog filma Danielle Darrieux, koja je snimila više od stotinu filmova, a u svibnju je proslavila stoti rođendan umrla je u utorak u svome domu, prenosi agencija AFP.

Arhetip ženske ljepote za poslijeratne generacije, Darrieux je bila nezaboravna partnerica Jeana Gabina u filmu  Istina o Bebe Donge iz 1953., adpataciji romana Georgesa SimenonaGérardu Philipeeu, ekranizaciji Stendhalova romana Crveno i crno iz 1954.

Rođena 1. svibnja 1917. u Bordeauxu, svoj prvi film, mjuzikl "Bal", snimila je kao četrnaestgodišnjakinja u čemu su korištene njezine plesne i glazbene sposobnosti (često je u filmovima sama pjevala).

Lijepa plavuša u početku je dobivala uloge u komedijama, ali s vremenom i sve zahtjevnije te je trijumfirala u filmu "Mayerling" uz Charlesa Boyera 1935.

Tridesetih godina karijeru je gradila u inozemstvu, zatim u Hollywoodu i na Broadwayu. Zapažen je njezin nastup u špijunskom filmu Josepha L. Mankiewicza "Pet prstiju" iz 1952. gdje je glumila uz Jamesa Masona.

Od 1969. sve je više nastupala u kazalištu, a u  filmu i na televiziji bila je aktivna i 2010. godine. Imala je tri braka, a njezin drugi suprug bio je bogati plejboj Porfirio Rubirosa.