Bankari upozoravaju: Podignite sigurnost na mobilnim uređajima

Značajniji hakerski napad na hrvatske banke i njihove korisnike unazad godinu dana se ne bilježi, no iz Hrvatske udruge banaka (HUB) upozoravaju korisnike mobilnog bankarstva da su relativno ležerni glede sigurnosti na internetu te ih pozivaju da sigurnost na mobilnim uređajima podignu barem na razinu one na računalima.

Redovito godišnje istraživanje o stanju sigurnosti na internetu u Hrvatskoj pokazuje da se više od polovine ispitanih korisnika usluge mobilnog bankarstva ne smatra ugroženima na internetu, a gotovo 60 posto ih lozinke za internet usluge mijenja jednom godišnje ili rjeđe.

U Hrvatskoj uslugu e-bankarstva koristi 1,17 milijuna građana, a 600 tisuća ih se služi i m-bankarstvom, što je za gotovo 14 posto više nego prije godinu dana.

HUB-ovo istraživanje provedeno je među 650 korisnika m-bankarstva, a pokazalo je da njih 56 posto smatra da nisu ugroženi ili da su samo relativno izloženi računalnim napadima, a još 40 posto njih o tome ne razmišlja ili ne zna dovoljno o tome. Posljedično, 59 posto ispitanika mijenja svoje lozinke jednom godišnje ili čak i nikad, a 34 posto samo kada zaborave stare lozinke.

Iz HUB-a upozoravaju i da na dio istraživanja koji se odnosi na korištenje "otvorenih wi-fi" mreža, jer te mreže kada je god moguće koristi 34 posto ispitanika, pri čemu njih 3 posto wi-fi mreže koristi i za m-bankarstvo, što je vrlo nesigurno.

Ove godine Hrvatska nije zabilježila značajniji hakerski napad na banke ili njihove klijente, ali se bilježi povećan broj specifičnih prijevara lažnim poslovnim porukama usmjerenih na tvrtke.

Građanima preporučujemo da m-bankarstvo ne koriste na wi-fi mrežama ili 'dekodiranim' uređajima, da koriste antivirusne programe te samo službene aplikacije za mobilne uređaju, čuvaju svoje lozinke i  PIN-ove te da budu oprezni ako otvaraju poveznice, odnosno linkove iz SMS ili e-mail poruka, poručio je predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a Milan Parat.