Dan bez mobitela u prometu

Čak 9 od 10 vozača u Hrvatskoj telefonira, piše poruke ili pretražuje internet dok vozi, a čak njih 78% svjesno je mogućih posljedica. Zato je u Zagrebu obilježen Dan bez mobitela u prometu. Cilj je da se jednom počne obilježavati na nacionalnoj, a zatim na međunarodnoj razini.

Problematični nisu samo vozači. 33% biciklista pedalira s mobitelom u ruci, a 50% pješaka koristi se njime dok prelazi zebru.

Akciju na zagrebačkom Cvjetnom trgu podruprli su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Milan Bandić i resorni ministar Davor Božinović. Cilj je da se 21. listopada počne redovito, a zatim međunarodno obilježavati.

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) nositelj je projekta prevencije smanjenja broja nesreći uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu. Uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u okviru projekta realizira kampanju i proglašavanje 21. listopada kao nacionalnog Dana bez mobitela u prometu.

Upotreba mobitela u prometu danas predstavlja veliki sigurnosni problem, posebice u cestovnom prometu. Prema istraživanju ponašanja sudionika u prometu i upotrebi mobitela, koje je HUMS kao prvo takve vrste proveo, u Hrvatskoj 91 % vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 % biciklista s mobitelom pedalira, a 50 % pješaka je na mobitelu dok prelaze prometnicu. Korištenje mobitela u prometu postala je redovna navika. U prometnu džunglu premjestili smo i svoje poslove, auto kabina nam je poput ureda jer iz nje obavljamo poslove, razgovore, dogovore. Istraživanja razine distrakcije (ometene pažnje) za vrijeme korištenja mobitela u vožnji govore da je vjerojatnost nesreće povećana devet puta i da vozač koji telefonira ima smanjenu pažnju kao da je pod utjecajem alkohola od jedang promila u krvi. Samo čitanje poruke s mobitela oduzima najmanje pet sekundi potpune pažnje vozača za koje je vrijeme automobil bez nadzora 70 m u brzini od 60 km/h.

Za kampanju je napraljena i mobilna aplikacija kako bi sudionicima u prometu olakšali da se riješe loše i opasne navike korištenja mobitela dok voze. Aplikacija prima pozive, evidentira ih, te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za volanom i da će im poziv biti uzvraćen. Za to vrijeme korisnik mobitela nije ometan zvukovima poziva. Aplikacija je dostupna na Google Play.