Nogometom protiv diskriminacije, rasizma i siromaštva

Redakcija emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' dobila je 'Romovnicu' od svjetske organizacije Roma u borbi protiv diskriminacije, rasizma i siromaštva, tako je HRT postala punopravni član romske zajednice u Hrvatskoj. Tofko Dedić Toti, predsjednik ove organizacije veliki je zaljubljenik u nogomet i na tom polju čini čuda.
 
 
Nemaju samo Talijani nogometnog Tottija. I naš je Totti - Tofko Dedić Toti cijeli život u nogometu, ali radi neke puno važnije stvari. Bori se protiv nasilja, diskriminacije, mržnje, rasizma i huliganizma na stadionima. I sve to pomoću 'lopte koja spaja svijet'. Moja je misija i zadaća teška, kaže Totti, jer raditi na prevenciji i suzbijanju predrasuda prema Romima u sportu nije nimalo lak posao. Zato se okružio stručnjacima – trenerima i profesorima s kojima 17 godina aktivno promiče pozitivne poruke kroz nogomet i aktivnosti Sportskog društva Roma. Krenuli smo s nadom u budućnost da se Romi moraju socijalizirati i izvući iz svojih naselja u kojima žive odvojeno od ravnopravnog naroda.
 
Brojne su aktivnosti iza njih, kao što je Međunarodno prvenstvo četiri države - Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Tu je i organizacija nogometnih kampova za djecu. Kroz dosadašnjih sedam prošlo je više od 2000 djece starosti od 7 do 15 godina, djevojčica i dječaka iz Daruvara, Slavonskog Broda, Vukovara, Poreča, Bjelovara, Karlovca. Mi smo pokretači romske reprezentacije i reprezentacije nacionalnih manjina sastavljene od 22 nacionalne manjine.
 
Njihove aktivnosti prepoznali su i brojni sportaši, Nogometni savez, Olimpijski odbor i organizacije poput Fife, Uefe, Fara… Svi smo mi tu volonteri, želimo pomoći jer volimo ovu loptu. Spajamo mostove sporta i prijateljstva. Usmjeravamo dijete da mu treba prijatelj, a ne mržnja, da ne gleda tko je kakve boje, tko je kakve vjere, nacije…   Zato nisu izostale ni nagrade. Treća nagrada za razvoj nogometnih kampova i druga nagrada Fondacije za djecu u konkurenciji 55 zemalja. 
  
Sve što rade, rade za djecu, jer oni su budući igrači, navijači i članovi društva i potrebno ih je izvesti na pravi put. A nogometna lopta je pravo sredstvo za to.