Funne: Djevojke koje sanjaju more u Zagrebu

Humoristični dokumentarac redateljice Katije Bernardi o dvanaest sjedokosih prijateljica koje žele ostvariti životni san i po prvi puta vidjeti more imat će svoju zagrebačku premijeru danas, 20. listopada u kinu Kinoteka.

Talijanski film u hrvatskoj koprodukciji oduševio je publiku Festivala Mediteranskog filma u Splitu te Pulskog filmskog festivala, a na projekciji koja počinje u 20 sati gostovat će i producentica filma Vanja Jambrović.


Dvanaest 80-godišnjih “djevojaka” iz zabačenog talijanskog planinskog sela odlučuju prkositi reumatizmu, strahovima i ekonomskoj krizi i otići na more po prvi put u životu – i to u Hrvatsku. Filmsko putovanje u zajednicu žena odlučnih učiniti sve – čak i pozirati za kalendar ili se uhvatiti u koštac s internetom – kako bi po prvi put umočile stopala.


Kreće duhovita pustolovina u kojoj nekoliko starica mora prikupiti novac za put do obale. Do sredstava pokušavaju doći na različite načine, od pečenja kolača, urnebesnog poziranja za kalendar, do hvatanja u koštac s modernim načinima reklamiranja i promocije – Facebookom i Crowdfundingom.

Međusobna prepucavanja, duhoviti komentari i nesvakidašnje situacije u kojima se bakice nađu nasmijat će vas u vedrom talijansko-hrvatskom dokumentarcu Funne: Djevojke koje sanjaju more redateljice Katije Bernardi kojeg premijerno gledamo u petak 20. listopada u kinu Kinoteka. Talijanski humor, kakav znamo iz njihove duge tradicije komedija, ovaj netipični dokumentarac ističe kao laganu, zabavnu priču s izvrsnim, karizmatičnim protagonisticama koje dokazuju da za ostvarenje snova nikada nije kasno.