U Kinu Europa "Noć živih mrtvaca" za Noć vještica

U sklopu programa "Kinolektira", posvećenog odabranim filmskim klasicima, zagrebačko kino Europa pripremilo je poseban program za Noć vještica - 31. listopada prikazat će jedan od najznačajnijih horor filmova - "Noć živih mrtvaca" Georgea A. Romera iz 1968. godine.

Taj originalan i nadahnuti film strave mnogi proglašavaju jednim od najboljih filmova svih vremena i redovito je pri samom vrhu ljestvica najvećih filmskih uspješnica horor žanra i praktički je izumio žanr filmova o zombijima mesožderima, polučivši čitav niz nastavaka i remakeova, najavljeno je iz kina Europa.

Snimljen je u nezavisnoj produkciji za samo 114 tisuća dolara, no zaradio je 12 milijuna dolara samo u SAD-u, te još tridesetak milijuna diljem svijeta.

Radnja filma prati brata i sestru, Johnnyja (Russell Streiner) i Barbru (Judith ODea),  koji na godišnjicu smrti svog oca odlaze na njegov grob. Vojska zombija tajanstveno ustaje iz svojih grobova i ubija Johnnyja, a Barbra bježi i sreće crnoputog Bena (Duane Jones) s kojim se sakrije u napuštenoj kući, no to je tek početak prave strave.

Taj prijelomni horor film odlikuju za ono vrijeme intrigantan scenarij, naturalističko-dokumentaristički pristup i prije svega mračan ironični završetak, oznaka svih istinskih horora, ističe se u najavi.

Unatoč pritisku dvaju studija, Columbia i American International Pictures, George A. Romero je odbio isporučiti klasičan holivudski happy end, a film možemo iščitavati i kao britki društveni komentar na trzavice američkog društva 1960-ih, poput rasne netrpeljivosti i hladnoratovske atmosfere, te neuspjeh američke vanjske politike u svijetlu Vijetnamskog rata, dodaje se.

Redatelj je u tom filmu razotkrio najniže ljudske osobine u borbi za opstanak i nastojao pokazati da je zajednica ugroženija unutarnjim prijeporima nego izvanjskom opasnošću.

Prema ocjeni slavnog filmskog kritičara Rogera Eberta, film je izdržao test vremena i održao svoj status jednog najstrašnijih horora ikad snimljenih.

Romero je realizirao i filmove "Zora mrtvaca" (1979.) te "Dan mrtvaca" (1985.) koji duhovito razrađuju motive prvoga filma, tvoreći osebujnu trilogiju. U zagrebačku projekciju "Noći živih mrtvaca" gledatelje će uvesti filmolog Nikica Gilić.