Jiří Menzel će snimiti dokumentarni film o Zagrebu

Češki filmski i kazališni redatelj, oskarovac Jiří Menzel, na proljeće dolazi u Zagreb snimati o njemu polusatni dokumentarni film, u kojem bi u ulozi pripovjedača govorio o glavnim zagrebačkim znamenitostima i o svojim osobnim vezama i uspomenama na Zagreb.

Suradnju na tome projektu su na sastanku sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba Martinom Bienenfeld dogovorili saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i član Hrvatsko-češkog društva Vladimir Bilek, prevoditeljica i dugogodišnja suradnica Jirija Menzela Dagmar Ruljančić i predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac.

Lipovac je rekao kako Jiří Menzel inače rijetko snima dokumentarce i dosad ih je snimio samo dva: "Vaše more, naše more" o hrvatskom turizmu i "Moj Dubrovnik". Znači, rekao je Lipovac, ovaj dokumentarni film o glavnom gradu Hrvatske pod radnim naslovom "Moj Zagreb", bio bi treći dokumentarac Jiříja Menzela.

Po planovima, Jiříj Menzel bi na proljeće dva tjedna trebao biti u Zagrebu. Dijelom je on i Zagrepčanin. Čak dvije godine svog života je, kad bi se zbrojilo, proveo u Zagrebu jer je režirao osam kazališnih predstava u zagrebačkim kazalištima, rekao je Lipovac i dodao kako Menzel kaže da mu je Hrvatska najdraža zemlja nakon Češke.

U Hrvatsku dolazi 780.000 čeških turista, a samo malo njih u njezin glavni grad, rekao je. Jedan od ciljeva tog dokumentarnog filma, dodao je, bio bi da ih bude više, ali i drugih, jer bi taj film bio za svjetsko tržište budući da ga radi oskarovac, svjetski poznati režiser. Česi iduće godine slave 100 godina osnutka Čehoslovačke, a to onda znači da je to 100 godina kako Hrvati i Česi ne žive u istoj državi, napomenuo je Lipovac.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld izrazila je zadovoljstvo što je na sastanku dogovorena suradnja Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba na projektu Jiříja Menzela, koji je odlučio iduće godine snimiti svoj dokumentarni film o Zagrebu.

Istaknula je da su na žalost češki turisti u Zagrebu tek na 30. mjestu po dolascima i po noćenjima. Njih je za prvih devet mjeseci ove godine bilo osam i pol tisuća u dolascima i oko 14.000 u noćenjima, a naravno, da se s ovim potezom očekuje da će njihov broj biti puno veći u budućem vremenu, istaknula je.