Nova pustolovina nepobjedivog Asterixa

Nepobjedivi Asterix vraća se u svojoj 37. komičnoj pustolovini, ovaj put u utrci bojnih kola.

Omiljeni lik, kojemu se od 1959. pridružio i Obelix, dobio je glavnu ulogu u izdavačkoj industriji, s više od 370 milijuna prodanih izdanja širom svijeta. Osim što su prevedene na više od 100 jezika, knjige su inspirirale desetak filmova, serije i crtića, što je globalni fenomen.

Radnja u najnovijem izdanju "Asterix i la Transitalique" (Asterix and Chariot Race) odvija se u drevnoj Italiji. Umjesto s Juliusom Cesarom, Asterix se suočava s likovima iz plemena koji se nazivaju kurzivima a koji se također bore za neovisnost od Rimljana.

Izvorna knjiga, koju je napisao Rene Goscinny i ilustrirao Albert Uderzo, brzo je postala omiljena i obilježila djetinstva mnogim čitateljima u šezdesetim i sedamdesetim godinama.

Nakon Goscinnyjeve smrti 1977. godine, Uderzo je pisao i ilustrirao seriju dok se nije povukao 2009. godine. Posljednja tri izdanja napisali su Jean-Yves Ferri i nacrtao Didier Conrad, držeći se izvornom formatu. Imali smo na umu Italiju, a onda mi je sinula ideja o utrci bojnih kola, svojevrsno okupljanje iz davnih vremena, putovanje od grada do grada po poluotoku, rekao je Ferri na predstavljanju novog izdanja.

Kao i do sada, i najnoviji Asterix ima svog zlikovca. To je Coronavirus, tajanstveni trkač kočija skriven iza maske, kojeg ništa ne može zaustaviti na putu do pobjede. Knjige o pustolovinama Asterixa su privukle novu, mlađu generaciju sljedbenika. Zbog toga "Asterix i Chariot Race" je tiskana u pet milijuna primjeraka.