Humanitarni teniski turnir parova "Colours of tennis"

Za vikend će se u Umagu i Novigradu održati prvi humanitarni teniski turnir parova "Colours of tennis". U sklopu turnira predviđen je i zabavni dio poput Food and wine manifestacije, glazbe i tombole. Novac prikupljen tijekom turnira namijenjen je kupnji radiološkog uređaja za umašku ispostavu Doma zdravlja.

Prema pravilnicima Europske unije, od 2019. neće se smjeti upotrebljavati zastarjela radiloška oprema. Do tada će se morati zamijeniti i postojeći radiografski uređaj u umaškoj ispostavi Doma zdravlja, koji služi za skeletnu radiografiju i snimke grudnih organa. Sustav folija filma bit će zamijenjen onim digitaliziranim.

Digitalizacija za pacijente znači manje zračenja, uz to, za okoliš znači da nema fiksira, nema svih onih kemikalija koje su inače otrovne, neće pacijent dobivat film nego se nalaz jednostavno šalje njegovom liječniku ili se stavlja na CD, objasnio je dr. med. Daniel Ferlin, voditelj umaške ispostave Doma zdravlja.

Od oko 7 milijuna kuna, koliko je vrijedan projekt obnove radiološke opreme u Istri, milijun i pol namijenjeno je za umašku ispostavu. Polovicu iznosa dat će Dom zdravlja, ostatak gradovi i gospodarske tvrtke, a novac će se prikupljati i raznim humanitarnim akcijama.

Grad Umag je 1. započeo tu akciju tako da je već prošle godine sav prihod od Fešte od pomidori išao za to, prihod od Božićnog sajma je za to predviđen, prihod od ovogodišnje Fešte od pomidori je za to predviđen, tako da je Umag već napravio cijeli niz projekata gdje se sredstva skupljaju, kaže Ferlin.

Najnovija je akcija humanitarni teniski turnir koji za vikend organiziraju hotelske tvrtke sjeverozapadne Istre i tamošnje turističke zajednice.

Zamišljeno je da se umaško-novigradski turnir igra u parovima s poznatim osobama.

Za sada su sigurni Dubravko Šimenc, Berislav Blažević i bivši komentator Božo Sušec. Bit će tu još nekih poznatih lica tako da će svakako biti za svakog para i jedna poznata osoba, kazala je Maja Lončar.