"Izazov moderne: Beč - Zagreb oko 1900." u Beču

U Beču je otvorena izložba "Izazov moderne: Beč - Zagreb oko 1900.". Nakon što je bila postavljena u Klovićevim dvorima, sada će je moći vidjeti i publika u glavnom gradu Austrije.


U Galeriji Belvedere u Beču i prvi put će izvan granica Hrvatske u cijelosti će biti predstavljeno to razdoblje hrvatske povijesti umjetnosti. Izložba je od 9. veljače do 8. svibnja bila postavljena u Galeriji Klovićevi dvori, a za bečki Belvedere autorice Irena Kraševac, Petra Vugrinec, Darija Alujević i Marina Bagarić napravile su selekciju od 130 radova kojima će predstaviti presjek likovnoga stvaralaštva Beča i Zagreba na prijelazu iz 19. u 20. Stoljeće.

Namjera je izložbe ukazati na stilske i motivske podudarnosti kroz primjere slikarstva, kiparstva, arhitekture i primijenjene umjetnosti austrijskih i hrvatskih umjetnika. Izložbom u Galeriji Belvedere prvi će se put izvan granica Hrvatske u cijelosti predstaviti ova osobita dionica hrvatske povijesti umjetnosti, njezini ključni protagonisti te antologijska djela hrvatske umjetnosti nastala u tom razdoblju.


'Izazov moderne' u bečkoj Galeriji Belvedere