Otvorena vrata za prvi rođendan Aquatike

Karlovačka Aquatika, prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj, slavi svoj prvi rođendan i posjetiteljima otvara svoja vrata bez naplate ulaznica, kojih je u prvoj godini kupljeno više od sto tisuća.

Ravnateljica Margarita Maruškić Kulaš rekla je Hini da Aquatika po projektu treba imati 100 vrsta riba od kojih oko 40 endemskih, ali da izlovljavanje raznih vrsta riba i njihova adaptacija na život u zatvorenom prostoru s drugim vrstama riba nije jednostavan proces, pa se popunjavanje ukupno deset akvarijskih bazena odvija postupno i u njima je sada oko 80 vrsta, od čega 20 endemskih.

Teško je izloviti sve vrste riba i prilagoditi ih međusobno na zajednički život. To je proces koji traje, a mi za tzv. elektroizlov imamo stručnjake, opremu i što je najvažnije, dozvole, rekla je i naglasila kako ustanova svoj rad ne želi svesti na turističku djelatnost, već im je važnije očuvanje biološke raznolikosti.Aquatika, koju je 22. listopada prošle godine otvorio premijer Andrej Plenković, postala je široko prepoznatljiva turistička atrakcija, kako zbog uvida u bogat podvodni svijet rijeka i jezera, tako i zbog mnogobrojnih edukativnih i zabavnih sadržaja. Ta je javna ustanova osvojila nekoliko stručnih nagrada i priznanja, među kojima i nominaciju za ovogodišnju turističku nagradu u kategoriji "Održivi turizam".Peoslava "rođendana" zapoinje ujutro radionicom za djecu u organizaciji Društva "Naša djeca", u podne će se uz koncert grupe "Detour" gosti počastiti rođendanskom tortom, popodne slijedi prezentacija hranjenja riba i čišćenja velikog akvarija što će raditi ronioci, a slavlje će se nastaviti i animacijom za djecu u igraonici.