British Library: Izložba o Harryju Potteru spaja čarobnjaštvo s poviješću

Izložbom o povijesti čarobnjaštva, koja je otvorena u londonskoj Britanskoj knjižnici obilježit će se 20. godišnjica od izlaska prve knjige Joan K. Rowling o dječaku čarobnjaku "Harry Potter i kamen mudrosti".

Među izloženim predmetima izložbe "Harry Potter- povijest čarobnjaštva" naći će se razni predmeti povezani sa slavnim književnim djelom, poput prvoga spisateljičina crteža škole čarobnjaštva u Hogwartsu i njezinom rukom ispisanih naziva učitelja i njihovih školskih predmeta.

Tema izložbe su čarobnjaštvo i priroda vjerovanja, a posjetiteljima će otkriti da su mnoge stvari za koje su ljubitelji knjiga mislili da su izmišljene utemeljene na činjenicama ili na folkloru.

Izložba proučava povijest, mitologiju i folklor koji stoje iza priča o Potteru, rekao je glavni kustos izložbe Julian Harrison.

Ondje se može vidjeti rijetke knjige i rukopisi iz cijeloga svijeta, a izloženi su i kotlovi, metle, kristalne kugle te uputstva za napitke koje daju uvid u nadahnuće J.K.Rowling za knjige o mladom čarobnjaku. Posjetitelji mogu vidjeti i alkemičarske svitke iz 1500. godine te kineske proročanske zapise na kostima iz 12. stoljeća.

Zainteresirane će na izložbu bez sumnje privući sve što ima veze s Harryjem Potterom kao njezinom glavnom smernicom.
VIDEO: Tjedan Harryja Pottera u Zadru :: Radio Zadar
Organizatori s ponosom ističu da je dosad već prodano 30.000 ulaznica, a izložba će se moći pogledati do 28. veljače 2018.