Besplatna radionica “Slikovne kondenzacije”

Slikovne kondenzacije su interdisciplinarna radionica kojoj je cilj podijeliti znanje o besplatnim softverima kao što su import.io (za web scraping i strukturiranje podataka), ili ImageJ (za obradu i analizu slika) i ImagePlot.

Pomoću softvera import.io, wget i sl. prikupljaju se podatke/objekte, koje zatim sažimamo u jedinstvene prikaze pomoću ImageJ i ImagePlota (softver za vizualizaciju i istraživanje uzoraka u velikim kolekcijama slika).

Prikupljanjem većeg broja slikovnih datoteka, te njihovim organiziranjem u jedinstvenom formatu (npr. vizualizacija od 16,000×12,000 sa 776 Van Goghovih slika) generiramo hibridni presjek između subjektivne/autorske djelatnosti i egzaktne analitike i organizacije. Rezultat eksperimenata biti će 2D vizualizacije koje objektivnim/programskim kategoriziranjem podataka omogućuju uvid u uzorke kulturnih strujanja i procesa, s naglaskom na vizualnoj kulturi.

U praktičnoj uporabi ovakvo znanje može se upotrijebiti za samostalna (no budget) istraživanja i analize postojećih (aktualnih i povijesnih) trendova, kao i za kreiranje (kolažiranje) novog, autorskog sadržaja.

Radionica je namijenjena dizajnerima/cama i studentima/cama dizajna, umjetnicima/cama i povjesničarima/kama (umjetnosti), te svima zainteresiranima za utilitarne prakse, istraživanja i estetske eksperimente.

Nakon kratkog uvoda u temu, instaliranja potrebnih programa i upoznavanja s kontekstom (takvog tipa istraživanja), biramo teme i click click away!

olaznici/polaznice rade samostalno (uz vodstvo), te biraju teme za analizu prema vlastitom izboru. Radionica je besplatna; za sudjelovanje se nije potrebno prijavljivati, a polaznici/polaznice trebaju ponijeti vlastito prijenostno računalo i moderan USB stick od min 4 gb (bez podataka).

Voditelji radionice: su Dina Karadžić i Vedran Gligo.

Hacklab01 projekt je Autonomnog Kulturnog Centra (Attack), a financijski ga podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, te Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.