Znanstvenici: Strani jezici uistinu idu bolje poslije čašice

"Naša je studija pokazala da konzumacija alkohola može imati koristan učinak na izgovor stranog jezika u osoba koje su ga nedavno naučile", rekla je znanstvenica s liverpulskog sveučilišta Inge Kersbergen.

U studiji je sudjelovalo 50 osoba kojima je njemački materinski jezik, a studiraju nizozemski na nizozemskom sveučilištu. Svi ispitanici nedavno su naučili govoriti, čitati i pisati na tom jeziku.

Dio sudionika prije razgovora na nizozemskom konzumirao je malo alkohola. Količina je ovisila o tjelesnoj težini, ali u prosjeku se radilo ili o 0,5 dcl žestokog pića ili o jednom pivu.

Svi studenti su potom razgovarali s istraživačima pet minuta, a snimke su kasnije preslušavali izvorni govornici nizozemskog koji nisu znali koji su sudionici 'malo popili', a koji ne.

Ustanovilo se da su oni koji su dobili 'alkoholno ohrabrenje' mahom dobili i bolje ocjene, naročito za izgovor.

Što se dogodilo? Poznato je da alkohol ima štetan učinak na izvršne moždane funkcije, uključujući pamćenje i koncentraciju, a one su važne za izražavanje na stranom jeziku.

Istodobno, piće jača samopouzdanje, uklanja kočnice i smanjuje socijalnu tjeskobu, što pridonosi lakšem izražavanju kada je posrijedi strani jezik, osobito ako ste ga tek naučili.

Vjerojatno se radi o tome da akohol smanjuje tjeskobu, ali potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se točno utvrdili mehanizmi djelovanja, rekla je Jessica Werthmann s mastriškog sveučilišta.

Važno je naglasiti da su ispitanici konzumirali malu količinu alkohola i da povećanje količine ne znači nužno bolje izražavanje, upozorio je njezin kolega s istog fakulteta Fritz Renner.

Drugim riječima, pretjerate li s alkoholom nitko vas neće ništa razumjeti. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Psychopharmacology.