Predstavljena Statistička olimpijada

Prvi put u Hrvatskoj se organizira Statistička olimpijada - natjecanje učenika srednjih škola u statističkim vještinama.

Riječ je o projektu Eurostata, koji i u Hrvatskoj djelomično sufinancira Europska unija, a najbolji će predstavljati našu zemlju na europskim natjecanjima. Prijaviti se mogu učenici iz cijele Hrvatske, uvjet je da nisu mlađi od 14 godina.

Statistička pismenost vam se provjerava kroz neke svakodnevne situacije, znači kad uđete u dućan roba je snižena 30 %- mi smatramo da svaka statistički pismena osoba bi trebala znati koliko je 30% od određene cijene proizvoda, kaže Maja Pekeč, voditeljica projekta Statistička olimpijada.

Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj istaknula je da je Statistička olimpijada pokret koji će učenicima omogućiti da vide kako se statistika primjenjuje u različitm životnim situacijama, tako da više ne pitaju što će im u životu matematika, a posebice statstika.

Učenici će dobiti konkretne zadatke, a ne teoretske s formulama, već zadatke koje treba analizirati i na temelju rezultata donijeti zaključke, dakle važno će biti kritičko promišljanje, vrednovanje i argumentirano donošenje odluka na temelju statističkih podataka, kazala je Kralj.

Natjecanje se sastoji od dvije faze - nacionalne i europske, koje će se održati tijekom ove školske godine. Najboljim hrvatskim srednjoškolcima omogućit će se sudjelovanje u europskoj fazi natjecanja gdje će svoje snage moći odmjeriti s europskim kolegama. Sve faze natjecanja odvijat će se putem online platforme tako da neće biti potrebno putovati izvan mjesta boravišta, a prijaviti se mogu svi učenici koji pohađaju bilo koju redovitu srednju školu u Hrvatskoj.

Srednjoškolci mogu sudjelovati u ekipama od jednoga do tri učenika te ne moraju nužno ići u istu školu. Svaka ekipa mora imati nastavnika koji će ujedno biti i mentor ekipe, pratiti rad učenika te im pomagati u izvršavanju zadataka. Broj sudionika odnosno ekipa iz iste srednje škole nije ograničen, kao ni broj ekipa koje prati isti mentor, dok učenici mogu sudjelovati samo u jednoj ekipi.

Prijave se primaju od 20. listopada 2017. do 26. siječnja 2018. godine. Za prijave i više informacije o projektu možete se obratiti na adresu e-pošte: statolimp@dzs.hr

Najbolji na nacionalnoj razini moći će se prijaviti za natjecanje na europskoj razini od 9. do 13. travnja 2018. godine. Pobjedničke ekipe bit će proglašene 23. svibnja i sudjelovat će na Europskoj konferenciji o kvaliteti službene statistike (Q2018)  u Krakowu od 27. do 29. lipnja 2018.