Samo pet autoškola u zemlji prilagođene osobama s invaliditetom

Prema nekim podacima, u Hrvatskoj je samo pet autoškola koje imaju vozila prilagođena osobama s invaliditetom. U Bjelovaru će se neki od njih - zahvaljujući trogodišnjem programu Udruge tjelesnih invalida i križevačkoj autoškoli - uskoro moći pohvaliti da imaju vozačku dozvolu.

Prvi put dvadesetrogodišnji Mihael koji boluje od tetrapareze sjeo je za volan. Uz pomoć instruktora prvi je put upravljao automobilom i odvozio počasni krug u središtu Bjelovara. Osjećaj je, kaže neobičan, ali super!

Autoškola iz Križevaca polivalentno vozilo kupila je s pomoću novca iz pretpristupnog fonda Europske unije 2012. Ono je opremljeno na način da osobe koje imaju određena tjelesna oštećenja, vezana za gornje ili donje ekstremitete, ali ne u potpunosti, mogu najnormalnije voziti jer su komande prebačene i na ruke.

U tri godine, koliko traje program, devetero članova bjelovarske Udruge koja provodi program Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku imat će vozačku dozvolu. No nakon toga susrest će se s drugim problemom - vozila prilagođena osobama s invaliditetom najmanje su 30 posto skuplja od ostalih.