Matica hrvatska - promicatelj identiteta

Dvodnevni znanstveni skup u Matici hrvatskoj potvrdio je veliku ulogu Matičina nakladništva u oblikovanju hrvatskoga kulturnog i duhovnog identiteta. Jer u temeljima najstarije hrvatske kulturne ustanove, koja cijelu godinu obilježava 175. godišnjicu osnutka, bilo je širiti knjigu na hrvatskom jeziku.

U borbi s knjigama na drugim jezicima, bilo je važno stvariti terminologiju za različite struke od književnosti i jezika, povijesti i politike do prirodoslovlja.

Kako nekad, tako i sada, Matica okuplja oko sebe najvažnije autore, one koji najviše pridonose oblikovanju hrvatskog identiteta na planu duhovnosti i kulturalnog razvoja. Osobito značenje ima jezik.

U Matičinu nakladništvu nemjerljiva je uloga časopisa i novina. Naše društvo, kaže Damir Barbarić, ima problema s kolektivnim pamćenjem. Tek se povremeno sjetimo što je Matica napravila.

Ove godine putem Ministarstva kulture otkupljeno je pola milijuna kuna knjiga. Nastavit će se s objavljivanjem edicije Stoljeća hrvatske književnosti te suvremene proze i poezije kao i knjiga iz svih područja koja promišljaju život hrvatskoga društva.