Počinje "Tin ...trideset godina putovanja ... "

U ponedjeljak 23. listopada na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 20.05 počinjemo s prikazivanjem dramske igrano-dokumentarne serije Tin… 30 godina putovanja nastale u produkciji Hrvatske radiotelevizije.

Prikaz je to života i rada književnoga velikana Augustina Tina Ujevića. Seriju, koja se temelji na knjizi Jasena Boke, potpisuje troje scenarista Jasen Boko, Lada Martinac Kralj i Davor Žmegač, redatelj je Davor Žmegač, a urednica projekta Jasmina Božinovska Živalj.Iz godine u godinu, kroz različite životne faze serija prati biografski krajolik kojime je Ujević "putovao" tijekom života. Cjelina toga putovanja važna je ne samo zbog otkrivanja poznatih i nepoznatih činjenica iz života toga književnoga velikana, već i zbog praćenja uzbudljive, turbulentne povijesti Europe, Hrvatske i regije kojoj pripadamo. Riječ je o povijesnim burama u kojima se raspada Austro-Ugarska, vremenu pred Prvi svjetski rat, životu za vrijeme Drugoga svjetskog rata u Zagrebu, te stradanju nakon tog rata pod komunističkim režimom.

U tim povijesnim razdjelnicama pjesnik se iskazivao kao društveno-političko angažirano biće koje se smatralo nacionalnim vođom. Bio je boem koji je, živeći na rubu, bacao rukavicu malograđanskome konformizmu dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća, te čovjek osuđen na glad u poslijeratnome komunističkom periodu. Tin Ujević bio je hrvatski pjesnik, čije su prve zbirke izašle u Srbiji, ljubitelj kavana ali i usamljenik, čovjek raskidan životnim odlukama, no cjelovit u pjesničkome biću. Njegova biografija rastvara misterij života u kojemu su dva bića, ono društveno i ono umjetničko, živjela često jedno pored drugoga nezavisno, dok su okolnosti bivanja bile one koje su mu krojile mukotrpnu svakodnevicu.

Serija Tin - trideset godina putovanja, uz narativni diskurs i arhivsku građu ima i igranu razinu. Ona je pak podijeljena na dva vremena: vrijeme iz kojega pjesnik priča o svojemu životu (to je vrijeme u kojemu mu je oko šezdeset godina, kada živi i radi u Zagrebu, a vrijeme provodi najčešće u zagrebačkim kavanama koje su mu neka vrsta dnevnoga boravka) i vrijeme o kojemu se tog trenutka u seriji govori. U igranoj se razini pojavljuje pjesnikova poetska riječ, no isključivo u trenucima kad je dramska situacija ona koja ju podržava.Serija je snimljena prema knjizi Jasena Boke.

U seriji glumi više od 50 hrvatskih glumaca, a glavne uloge tumače Igor Kovač (mladi Tin), Milan Pleština (stari Tin), narator je Mislav Čavajda. U seriji se pojavljuje velik broj glumica i glumaca hrvatskoga glumišta. Direktor je fotografije Davorin [Gecl, skladatelj Mate Matišić, a producentica Margareta Jelčić. Glavne uloge tumače Ivan Kovač (mladi Tin) i Milan Pleština (stari Tin),

Za pripovjedač je Mislav Čavajda. za montažu slike zaslužan je Ivor Ivezić, za montažu zvuka Iva Blašković, za posebne efekte Kristijan Mršić, a za sinkronizaciju Robert Stanić. Scenografiju potpisuju Mladen Ožbolt, Igor Juras i Miroslava Andrejević.

Predstavljanje HRT-ove igrano-dokumentarne serije Tin… 30 godina putovanja održano je u utorak 17. listopada u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu.

Uoči početka prikazivanja serijala u studiju Dobrog jutra gostovali su koscenarist i redatela serije Davor Žmegač, gluac Igor Kovač koji tumači mladog Tina te Jasmina Božinovska Živalj, urednica projekta.