Nostalgični podsjetnik na Karlovac

Forhange ili firange? Kadi se skrivaju labatorci? Riknula vam je iberciberšpula - otprilike tako se u Karlovcu govorilo između dvaju svjetskih ratova. Više od 4 tisuće riječi objedinjeno je u drugom dopunjenom izdanju Rječnika karlovačkog urbanog plemena. Nostalgični je to podsjetnik na Karlovac i na generacije koje su odrasle uglavnom na germanizmima.

Katzlerov paviljon čuva  priče i predmete iz karlovačke prošlosti. Mala suvenirnica i galerija u srcu grada svima je usput, pa vlasnica Morana nerijetko sluša sve i sva. A onda se jednom to i isplatilo. Onda se pojavila davnih godina jedna gospođa iz Australije koja je rekla pa tu više nitko ne pripoveda onak kak se pripovedalo i to je bio onaj okidač koji je pokrenuo cijelu tu priču oko skupljanja riječi,  prisjeća se Morana Rožman, autorica Rječnika karlovačkog urbanog  plemena.

Vrijedno je Morana godinama skupljala riječi kojima su se koristili stari Karlovčani. Malo po malo od šrajbtiša, preko mutljiša do dotepenca - nastala je i cijela kolekcija koja se ušuljala između dvije korice. A od riječi nastala i pjesma na karlovačkom.


Braco je napikaval žeravke na širhakl,
kad bi raskuril vatru u šparhetu,
cucak si je za spat drpil ajpdekl,
a mačak brusil panđe na nudlpretu.

Predstavljanje rječnika, kako ga je autorica nazvala, Karlovačkog urbanog plemena, oduševilo je Karlovčane. Uglavnom germanizmi, ali i neke sasvim domaće riječi, poput labatorca, podsjetnik su na neki drugi Karlovac, neka prošla, toplija vremena. Povezuje me s gradom na jedan način kakav došljaci nemaju, no, eto, daje mi nekakve korijene,  iskren je recezent Nikola Vuljanić.

U rječniku je oko 4 tisuće pojmova. Nije to klasični riječnik, nego više roman koji se može čitati i od sredine ili kraja. Drugo je ovo izdanje, autorica planira i treće. Jezik je naravno živ i uvijek se mijenja i teče kao i naše četiri rijeke. Tako da je cilj u stvari samo taj protok i dalje,  ističe Morana Rožman.

Gasica, bajsati ili nacejati - zavirite u rječnik, sve je - samo ne uobičajen.