Ante Teskera od drva izrađuje umjetnički nakit i lule

Ante Teskera akademski je slikar-grafičar koji unatoč invaliditetu iz dana u dan stvara djela koja su do sada izložena na dvadesetak izložbi. Najnovija ljubav mu je drvo u kojem pronalazi inspiraciju za unikatan nakit i lule.

U Slanovcu u Gornjoj Dubravi, Ante Teskera pronašao je mir i inspiraciju. Svakoga dana sate i sate provodi u svojoj radionici gdje vrijedno obrađuje drvo. Ako ste ikad uzeli neki komad drveta u ruku i pokušali nešto obraditi, uzmete šmirgl papir ili turpiju pa pokušate nešto napraviti i onda tek skužite kako je to komplicirano i teško jer imate granulacije, poliranja. Puno je posla…  Mnogo vremena, ali i ljubavi Ante pretače u svoje lule koje najčešće izrađuje od abonosa, hrastovine izvađene iz mulja rijeka. To je materijal koji je izgubio sve tanine i one negativne mirise i okuse koji se nalaze u drvu…  To super materijal za lulu, jer nema nikakav miris

Kao osmogodišnji dječak Ante je stradao u prometnoj nesreći i ostao u invalidskim kolicima. To ga nije spriječilo da se posveti svojoj ljubavi- umjetnosti. Iako grafičar, nakon studija nije imao mogućnost tiskanja grafika jer za to treba imati cijeli grafički studio pa se posvetio kolažima i mozaicima. Nisam se više zadovoljavao s 2D dimenzijom slika nego mi je trebalo nešto što ću kipariti. Iz toga je izišao nakit jer je lagan ua nositi gao okolo, a poslije toga i lule. Za izradu lule treba mu od 15 do 20 sati rada. Upotrebljava drvo koje suši i po nekoliko godina. Dobronamjerne savjete lulaša uvijek prima. Dođu, vide, kupe… Razmišljamo, izmjenjujemo ideje o tome što im treba, što im više odgovara…

Lagan je i nakit koji izrađuje. Originalan i dekorativan, izrađuje ga od oraha, masline, vrijesa, breze, šljive. U svaki komad utkano je puno ljubavi. Hoću doći do one granice da budem najbolji za sebe jer ja još nisam dobar koliko želim biti.

Pred Antom je još puno umjetničkih izazova. Onaj trenutačno najveći, a to je drvo, prava mu je inspiracija u stvaranju malih remek-djela.