Večer posvećena zborskoj glazbi P. I. Čajkovskog

Zbor Hrvatske radio televizije nastavlja svoj ciklus Sfumato koncertom u cijelosti posvećen zborskoj glazbi iz pera Petra Iljiča Čajkovskog. Zbor će nastupiti pod vodstvom novog šefa dirigenta maestra Tomislava Fačinija.

Tomislav Fačini studij dirigiranja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu cum laude. Iste godine osvojio je drugu i posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju dirigenata Antonio Pedrotti u Trentu. Nakon nastavka školovanja u Milanu na Accademia Hans Swarowsky i Hochschule für Musik u Karlsruheu, zapošljava se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje danas predaje zborsko dirigiranje. Uz simfonijske koncerte, ostvario je niz opernih premijera u Zagrebu, Sarajevu, Varaždinu i Dubrovniku (Verdi, Puccini, Salieri, Zajc, Bizet, Pergolesi). Čest je gost zagrebačkog Biennala i promotor suvremene glazbe. Ravnao je zadarskim Glazbenim večerima u sv. Donatu. Bio je šef-dirigent Orkestra Hrvatske vojske s kojim je ostvario više simfonijskih i komornih koncerata. Surađivao je s gotovo svim domaćim i mnogim stranim ansamblima i snimao nosače zvuka i trajne snimke sa simfonijskim orkestrima RTV Slovenije i HRT-a. Od 1993. do 2008. dirigent je Oratorijskog zbora crkve sv. Marka u Zagrebu, a od 2004. vodi vokalni ansambl Antiphonus. Od 2014. je glavni dirigent Dubrovačkoga simfonijskog orkestra, a početkom listopada imenovan je kao pomoćni intendant Dubrovačkih ljetnih igara za glazbeni program. Uz dirigiranje, bavi se aranžiranjem i skladanjem. Od sezone 2017./2018. je šef-dirigent Zbora HRT-a. 

Ako postoji osoba koja utjelovljuje europskog Rusa i umjetnika to je Petar Iljič Čajkovski. U njemu je sirovi element pretočen u snažnu emociju; lapidarni jezik poniznosti i skrušenosti prosijava kroz finu i blagu oplatu koja se obraća svakom čovjeku, a konačni rezultat odiše konfliktima i podvojenostima koje ipak izbjegavaju bilo kakav kliše. Devet duhovnih skladbi, nastalih dijelom na putu bolesnom prijatelju u švicarsko lječilište Davos, nadopunjuju se vokalnom lirikom koja nam pjeva o snu, ptici i smrti, i o ljubavi jednog oblaka i litice. Posjetiteli, ali i slušatelji izravnog prijenosa na 3. Programu Hrvatskog radija, tako će moći čuti skladbe:
Prije spavanja
Ne kuka kukavica u vlažnom boriku
Nema roka ni vremena
Slavuj
Devet duhovnih skladbi
Legenda, op. 54, br. 5
Noćni oblačić


O koncertu, ali i mjestu šefa dirigenta Zbora HRT-a, govorio je maestro Fačini u emisiji Dobar dan, Hrvatska: