Izložba vitraja mađarskog umjetnika Mikse Rótha

Pogledajte izložbu vitraja, mađarskog umjetnika Mikse Rótha, izloženih u Mađarskom institutu u Zagrebu.

'Ne postoji još jedna dekorativna umjetnost koja tako duboko utječe na našu dušu kao slikano staklo, jer je svjetlost koja prodire kroz oslikano staklo sama obojena zraka sunca…', riječi su Mikse Rótha, znamenitog mađarskog umjetnika čudesne umjetničke tehnike - vitraja. Njegovi radovi vezani su uz zgrade za koje su rađeni, ali dio ljepote zabilježen i predstavljen javnosti putujućom izložbom. Do kraja studenoga izložba gostuje u Zagrebu, u Mađarskom institutu. Ova izložba zapravo je rađena u suradnji sa Spomen domom Mikse Rotha. Radili su povjesničari umjetnosti u Budimpešti,  a mi smo je dobili preko našeg matičnog Instituta...,  ističe Dinko Šokčević, ravnatelj Instituta

Miksa Róth djeluje krajem 19. stoljeća, sve do izbijanja Drugog svjetskog rata kada, nakon izglasavanja zakona o Židovima, zatvara radionicu. Radi u vrlo efektnoj i zahtjevnoj tehnici, u vrijeme secesije. Koristi i tada novu metodu rada sa staklom koju je otkrio znameniti Tiffany. Njegovi vitraji dio su slavnog Parlamenta u Budimpešti, ali i mnogih javnih građevina u Mađarskoj i izvan nje, radi na prostoru tadašnje Austrougarske Monarhije.

U Zagrebu su predstavljene fotografije vitraja, mozaici ali dragocjeni originalni nacrti. Originalni vitraji ne mogu putovati, ali ovakve izložbe predstavljaju poziv na putovanje. Prije nego što izložba otputuje dalje, ljepota obrade stakla u čudesno vrijeme secesije dostupna je svima. Potrebno je samo pozvoniti na adresi Mađarskog Instituta na zagrebačkom Trgu Europe. A djelo Mikse Rótha doista vrijedi upoznati.