Najljepši školski vrtovi - Srednja škola Ludbreg

Već 23 godine Hrvatska radiotelevizija provodi projekt 'Najljepši školski vrtovi'.  Svoj je mladi vrt na natječaj prijavila i Srednja škola iz Ludbrega koja je osnovana prije samo pet godina. Riječ je o malom vrtu s velikim idejama.

Duboko u jesen Varoški vrtovi ludbreške Srednje škole zadržali su ljepotu i opojne mirise. Raznoliko povrće, ljekovito bilje i starinsko cvijeće tu rastu u skladnoj zajednici. Kako se vrt kultivira, a da se ne našteti prirodi uče budući pomoćni vrtlari, kuhari-slastičari, pekari. Štitimo se od korova putem malčiranja i zadržava se vlaga u tlu. Svakojako različito aromatično bilje koje sadimo poput kadifica ili bosiljka - makivamo se od različitih nematoda i štitastih ušiju,  govori Ivana Havaić Marković, nastavnica poljoprivednih predmeta Srednje škole Ludbreg. Svaka biljka u miješanoj sadnji ima svoju svrhu, i za čovjeka, i za vrt. Jedna su drugoj dobre susjede. Neka inspiracija su nam stari bakini vrtovi gdje je uvijek svega bilo i bilo je mnoštvo raznolikosti i nekako želimo to prenijeti na ovaj vrt. Jer sama raznolikost je ustvari biološka raznolikost - želimo da djeca shvate da je važno čuvati prirodu, da je ekološki, biološki pristup najvažniji,  dodaje Martina Balažinec, nastavnica poljoprivrednih predmeta.

Ovo je, dakle, učionica na otvorenome, u kojoj se znanje usvaja bolje i lakše nego u klupama. S početnih 100 četvornih metara gradskoga zemljišta na rubu Ludbrega otprije četiri godine, vrtna je učionica narasla na 350, a njezin se krajobrazni utjecaj već vidi. Dugoročno će biti još veći. Smjer ekološke poljoprivrede koji ima budućnost u cijelom svijetu. Tako da onda učenici i ako budu radili taj poso, mogu na malim parcelama dobar prihod stvoriti za svoju budućnost,  isitče Sanja Pokos, nastavnica poljoprivrednih predmeta .

Kako nema kruha bez motike, u Varoškim vrtovima žele im pokazati da se predan i marljiv rad - isplati.