KUD Oporovec čuva svo bogatstvo tradicije istoimenog mjesta

Članovi Kulturno-umjetničkog društva 'Oporovec' iz istoimenog naselja u zagrebačkom kvartu Gornja Dubrava, njeguju običaje Oporovca i susjednih naselja koji su nekada pripadali velikoj župi Granešina.

KUD Oporovec u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska pokazali su svo bogatstvo tradicije njihovog mjesta. KUD je osnovan 2009. godine, a cilj mu je očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa, plesova i pjesama te običaja oporovečkog kraja, zagrebačkog Prigorja i cijele Lijepe naše. Naročito su ponosni na svoj fundus koji se sastoji od očuvanih izvornih stoljetnih narodnih nošnji i ručnih radova njihovog kraja. U društvu, aktivno, djeluje četrdesetak svestranih članova u nekoliko sekcija: folklorno plesna sekcija, pjevačka sekcija, tamburaška sekcija i dramska sekcija.Stalni su član Zajednice folklornog amaterizma grada Zagreba te redovito nastupaju na svim manifestacijama u njihovoj organizaciji. Nastupali su na priredbama KUD-ova naše i susjednih županija,  na godišnjim smotrama folklornog amaterizma koje se tradicionalno održavaju u Koncertnoj dvorani  V. Lisinski u Zagrebu. Od svih naših nastupa, tijekom ovih godina, rado izdavjaju nastupe na Međužupanijskoj smotri folklora Benkovac 'Ususret Božiću', na Adriatic folk festu u Crikvenici, sudjelovanje na snimanje najvećeg šokačkog kola na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u sklopu Vinkovačkih jeseni, nastup na Đakovačkim vezovima, na Fašniku vu Zagrebu... Uz mnogobrojna gostovanja organiziraju tradicijska i folklorna druženja podom Valentinova, Uskrsa, Martinja i Božića.

Puni su entuzijazma i želje za prenošenjem narodnih običaja i tradicijske kulture, mladima i svima koji žele upoznati naše običaje, naš kraj i ljude u njemu.