U MSU-u HRT svečano obilježava 90 godina radiodrame

Hrvatska radiotelevizija cijelu godinu obilježava velik jubilej - 90 godina radiodrame. Vrhunac svečanog obilježavanja pod motom "I ostat će zvuk" održava se večeras u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti.

Odjel Drama Hrvatskoga radija obilježava 90. godišnjicu izvedbe prve hrvatske radiodrame "Vatra", emitirane 7. travnja 1927. godine. Mediji toga vremena zabilježili su da su Zagrepčani, slično slušateljima "Rata svjetova" Orsona Wellesa, izlazili na balkone kako bi vidjeli gdje gori.
Dramski odjel od tada stvara djela koja nižu međunarodne uspjehe, promovirajući generacije hrvatskih umjetnika: pisaca, redatelja, skladatelja, glumaca i prevoditelja.

U Muzeju suvremene umjetnosti dočekat će program "Dramofon" kao kolaž ulomaka dokumentarnih i igranih radiodrama. U Dvorani Gorgona u "Dramoplov" - šetnju kroz radiodramske oblike i vrijeme posjetitelje će voditi Jelena Miholjević i Mladen Vasary. Održat će se i "Glazbodram", glazbena dramaturgija uživo autora i izvođača Adriane Kramarić, Franke Meštrović i Mara Marketa.

Ispred glavnog ulaza u muzej, radiofonijski performans "Ludbreške rode" izvest će Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo i Lana Deban.

U sklopu projekta "I ostat će zvuk" Odjel drama pokrenuo je i vlastitu mrežnu stranicu koja podsjeća na njegovu povijest te predstavlja najnoviju produkciju s četrnaest radiodramskih emisija na nacionalnim radijskim programima. Odjel godišnje proizvede više od 150 premijernih djela koja su redoviti osvajači nagrada na međunarodnim festivalima.

Odjel drama Hrvatskoga radija organizator je međunarodnoga festivala radio drame "Prix Marulić" na Hvaru. Dramskom programu Hrvatskoga radija 2011. godine dodijeljena je Nagrada hrvatskog glumišta za "dugogodišnje djelovanje u promociji hrvatske drame i kazališta te kreativno oblikovanje radiodrame kao posebnog, tom mediju primjerenog umjetničkog izraza".