"Čisto podzemlje" među 22 najbolja svjetska projekta Federacije planinarskih saveza

Volonterski projekt Čisto podzemlje iz Hrvatske našao se među 22 najbolja svjetska projekta Međunarodne federacije planinarskih saveza, a prvo mjesto pripalo je projektu rješenje onečišćenja Mount Everesta, objavljeno je na mrežnim stranicama Čistog podzemlja.Taj projekt nominiran je za svjetsku nagradu na godišnjoj skupštini Međunarodne federacije planinarskih saveza (UIAA) 21. listopada, koju kao krovnu organizaciju prepoznaje Međunarodni olimpijski odbor. UIAA od 2013. dodjeljuje godišnju nagradu planinarskim savezima, udrugama i konzorcijima za inovativne projekte i dostignuća u području zaštite planina.

Stručna komisija UIAA odabrala je 22 inovativna i izvrsna projekta koji se predstavljaju na njenim internetskim stranicama, a pobjednički projekt uz medijsku popularizaciju dobiva i financijsku nagradu.

Za najbolji projekt 2017. proglašen je "Mount Everest Biogas project", koji vodi međunarodni konzorcij stručnjaka s ciljem rješavanja problema onečišćenja baznih logora na visokogorskim ekspedicijama.

Uz bok međunarodnim konzorcijima, nacionalnim planinarskim savezima i velikim udrugama, stao je i Zagrebački speleološki savez (ZSS) koji počiva isključivo na volonterizmu i stručnosti svojih članova, ističu iz Čistog podzemlja, volonterskog projekta koji se bavi popularizacijom problema divljih deponija otpada u podzemlju.

Sudionici projekta utvrdili su u kršu u Hrvatskoj više od 700 ilegalnih odlagališta koja ugrožavaju jedinstvenu faunu špiljskih objekata i zalihe podzemne pitke vode.

Naše je podzemlje u svjetskim razmjerima jedinstveno po brojnosti i raznolikosti podzemne faune, a podzemni vodonosnici jedni su od izdašnijih u Europi, ističe se i dodaje da su krške jame kolektori vode, a ako su one onečišćene, to se prenosi na pitku vodu, vodocrpilišta, izvore, potoke i rijeke.

Posljednje tri godine ZSS je organizirao deset složenih akcija čišćenja, u kojima je iz dubokih jama izvađeno 30 kubičnih metara otpada. U tom poslu pomažu javne vatrogasne postrojbe te protueksplozijska postrojba MUP-a, jer se u jamama krije najopasniji otpad. Također, speleolozi su održali više desetaka predavanja u školama i fakultetima diljem Hrvatske, a njihovim je zaslugama taj problem po prvi puta uvršten u nacionalni Plan gospodarenja otpadom i Informacijski sustav zaštite prirode.