Svjetski dan borbe protiv dječje paralize

24. listopada Dan je borbe protiv polia/dječje paralize, a u tjednu od 23. do 27. listopada humanitarnom akcijom članovi Rotary Districta 1913 Hrvatska obilježavaju taj dan.

Polio ili dječja paraliza zarazna je bolest koja najčešće pogađa djecu mlađu od 5 godina. Najpoznatiji je kao polio virus odnosno virus dječje paralize. Prenosi se s osobe na osobu, najčešće preko zagađene vode. Bolest napada živčani sustav i najčešće dovodi do paralize. Iako ne postoji lijek, postoji sigurno i učinkovito cjepivo koje Rotary s partnerima koriste za imunizaciju preko 2,5 milijardi djece diljem svijeta. Cjepivo je otkrio 1955. dr. Jonas Salk, a 1960. razvio dr. Albert Sabin uz pomoć Američke vlade. Rotary je 1988. poveo borbu protiv te bolesti, pod nazivom 100% POLIO FREE WORLD, te osnovao i PolioPlus Fond.Da bi iskorijenili dječju paralizu treba se zaustaviti prijenos virusa u tri zemlje: Afganistanu, Nigeriji i Pakistanu. Također se treba pobrinuti da sve ostale zemlje budu bez novih slučajeva dječje paralize dok ne budemo sigurni da se više nikad neće pojaviti. U 60 visokorizičnih zemalja još uvijek se provode velike kampanje za cijepljene djece protiv dječje paralize. Najvažnijih pet razloga zašto se treba borti protiv dječje paralize su:
     1. Poboljšati živote - 16 milijuna ljudi danas ima mogućnost hodati, a mogli
         su biti paralizirani
     2. Ulagati u budućnost - da dječja paraliza nije iskorijenjen, u 10
         godina bilo bi 200.000 djece koji bi mogli biti paralizirani svake godine
     3. Unaprijediti zdravlje djece - Polio mreža za nadzor i kampanje za
         cijepljenje također prate i druge zdravstvene probleme djece poput
         nedostataka vitamina i ospice, kako bi se ranije mogli riješiti
     4. Uštedjeti novac - svijet bez dječje paralize uštedjet će globalnoj
         ekonomiji 40-50 bilijuna dolara u troškovima za zdravstvo u sljedećih 20
         godina
     5. Ispišimo povijest - iskorjenjivanje dječje paralize bila bi jedna od 
         najznačajnijih dostignuća javnog zdravstva u povijesti, a dječja
         paraliza nakon boginja bi mogao postati samo druga ljudska bolest koje
         je eliminirana iz svijeta.Dubravko Kušeta, organizator Dana borbe protiv polia gostovao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska te govorio o problemu dječje paralize i borbi za iskorjenjivanje ove bolesti: