Adrianu ne zaustavlja niti cerebralna paraliza

U Bjelovaru živi jedna iznimna djevojčica. Njezino je ime Adriana Krog, pa iako boluje od cerebralne paralize, živi punim plućima. Lani je postala članicom Bjelovarskog kazališta, aktivna je u Udruzi Leptirići za djecu s teškoćama u razvoju. 

Adriana Krog uglavnom je vezana uz invalidska kolica, pa ipak je ova iznimna petnaestogodišnjakinja prije godinu i pol hrabro stigla u bjelovarsko kazalište i voditeljicu jednostavno pitala može li se pridružiti. Margareta Maja Fabičević, voditeljica Bjelovarskog kazališta ostala je zatečena njenom hrabrošću, njenom izravnošću i rekla - da, naravno da možeš. Kasnije u razgovoru, kolega Benkus me pitao, Majo jesi li ti svjesna kako je raditi s djetetom s invaliditetom – rampe, prepreke... rekla sam - ne, ali riješit ćemo sve prepreke

I otklonili su ih. A Adrijana se zaljubila u kazalište. Ako se smijem tako izrazit, pozornica mi je drugi dom. Osjećam se kao da sam kod kuće, kao da sam u oblacima, kao da sam na nekom drugom svijetu,  iskreno kaže Adriana. Već nakon dva mjeseca članstva u kazalištu dobila je glavnu ulogu. U Plavoj boji snijega, prema tekstu Grigora Viteza, glumi princezu Krizantemu. Svi ju hvale da je dobra glumica koja je u kratko vrijeme svladala zahtjevnu ulogu s puno teksta. I Adrianini roditelji su ponosni, no ne i previše iznenađeni jer njihova odlikašica hrabro prihvaća izazove, kako kaže majka Ankica, još od samog rođenja.

Kako bi manje vremena provodila u invalidskim kolicima, Adriani trebaju skupe terapije. Sama je doznala za neurorehabilitaciju robotikom u privatnoj klinici u Zagrebu. No za deset tjedana terapija treba oko 75 tisuća kuna koje njezini roditelji, nažalost, nemaju. Majka joj je njegovateljica, otac Eduard u mirovini. Barem bi za takvu djecu, ne zato što je moja kćer u pitanju, nego općenito bi trebao HZZO ili netko snositi troškove rehabilitacije. Osobito ako se vidi da ona pomaže takvoj djeci,  govori Eduard.

Zato su u akciju krenuli Bjelovarčani. Niz humanitarnih događaja organizirao je Klub američkog nogometa Bjelovar Greenhorns. Uključilo se i kazalište, a humanitarna je bila upravo Plava boja snijega u kojoj Adriana ima glavnu ulogu. Jako sam sretna i mislim da će se uspjeti skupiti sav potreban iznos,  nada se Adriana.

Ovih dana vjerojatno i hoće. Tako će Adriana sredinom prosinca na rehabilitaciju u Zagreb. Čvrsto vjeruje u napredak, a od kazališta ne odustaje.