Kvizovi - najveća ljubav Mladena Vukorepe, novog lovca 'Potjere'

Prošlog četvrtka u popularnom kvizu naše televizije 'Potjera' imali smo prilike upoznati novog lovca, iskusnog kvizaša Mladena Vukorepu. Večeras ćemo ga opet gledati, a u reportaži Dobrog jutra upoznajte ovog Zagrepčanina dalmatinskih korijena.

Mladen Vukorepa davne 1988. sudjelovao je u legendarnoj Kviskoteci. Bio je tada maturant zagrebačke matematičke gimnazije, a svojim je impresivnim znanjem zadivio milijunski auditorij diljem tadašnje Jugoslavije. Mislim da je sve nas koji volimo tv-kvizove zarazio otac takvih u Hrvatskoj, g. Lazo Goluža. Od malih nogu pratim kvizove. Još dok sam bio u osnovnoj školi znao sam ih organizirati, igrati se voditelja i natjecatelja. Samo sudjelovanje u tv-kvizu dogodilo se 1986. na 'Brojkama i slovima'. Još je pokojni g. Ivan Hetrich bio voditelj. I onda se nastavilo nizom drugih kvizova,  otkriva Mladen.

Već spomenuta Kviskoteka, pa Diplomac (1998.), Izazov (1999.) i EUnigma (2013.) i sada Potjera. To je jedan izazov i novo iskustvo za mene bez obzira na sudjelovanje u prijašnjim kvizovima. Ovdje je moja uloga i natjecateljska i suvoditeljska. Nešto je kompliciranije nego biti samo natjecatelj, ali polako se privikavam. Sve ostale lovce znam od ranije, neke malo dulje, neke malo kraće. Koliko znam po njihovim reakcijama i reakcijama uredništva svi su me objeručke prihvatili, osjećam se dobrodošlo u ekipi Potjere.

Iako se po izrazu njegovog lica ne bi reklo, Mladen priznaje kako je na prvim snimanjima Potjere imao tremu. Imam takav izraz lica da se trema baš ne vidi onoliko koliko je ja osjećam. Ono što je pozitivno kod mene je da je ta trema obično motivirajuća, a ne blokirajuća. Imao sam treme u prvoj emisiji puno više nego što sam mislio i sam. Kandidati su vrlo dobri, prema svima njima osjećam 'respekt'. Za dobre zbog znanja, za loše zbog hrabrosti.

Kao natjecatelj u kvizovima uvijek je briljirao i osvajao vrijedne novčane iznose. Novac mi nikad nije bio primaran razlog sudjelovanja na kvizovima. Naravno, uvijek je dobrodošao. Iskoristio bih ga za putovanje ili neki drugi trošak. Najveći iznos osvojio sam u kvizu 'Izazov'. Limit je bio 100 000 kn, a ja sam prvi došao do tog iznosa. Kvisko budi sjećanja na dane kad sam bio još srednjoškolac. To je lijepa uspomena. Današanje nagrade su uglavnom novčane, ali suvenirske nagrade uvijek su drage.

Mladen je diplomirani inžinjer elektrotehnike, u slobodno vrijeme rekreativno se bavi košarkom, no kvizovi su bili i ostali njegova najveća ljubav. Postoji Hrvatski kviz savez, kvizna udruga koja okuplja sve kvizaše u Hrvatskoj. I ona na mjesečnoj razini objavljuje nešto što sliči na ATP tablicu u tenisu. Određeni broj na raznim kvizovima, individualnim, se zbraja s određenim koeficijentima. Tako se dobije rang lista najboljih hrvatskih kvizaša. Zadnjih nekoliko godina sam u 'top 10'. Zemljopis i sport su mi nešto jača područja. Nemam pretjerano velikih rupa ni u jednom području tako da mogu više manje uspješno pokriti sve. Čovjek i u svom području često kiksa, nerijetko i natjecatelji i lovci u području koji su im čak i struka. Svakakva iznenađenja su moguća.

Snimanje Potjere u punom je zamahu, a Mladen se već udomaćio u studiju HRT-a.