Pismenost 2.0. Kako do unaprjeđenja medijskog obrazovanja u Hrvatskoj?

Povodom UNESCO-ova Globalnog tjedna medijske i informacijske pismenosti, Hrvatsko novinarsko društvo u suradnji s GONG-om organizira javni događaj pod nazivom 'Pismenost 2.0. Kako do unaprjeđenja medijskog obrazovanja u Hrvatskoj?'.

Događaj koji obuhvaća javnu tribinu, sajam inicijativa za poboljšanje medijske pismenosti i tri radionice, održat će se u srijedu, 25. listopada u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu s početkom u 10 sati.

Kroz tribinu Medijska pismenost u formalnom obrazovnom sustavu, sajam resursa nastalih kroz inicijative iz civilnog društva koje su se dosad bavile medijskom pismenošću, te radionice za djelatnike škola nadamo se doprinijeti uspješnoj i sadržajnoj implementaciji nastave kroz koju će učenici steći, uz tehnička znanja, i svijest o ulozi i važnosti kvalitetnih medija u demokratskom društvu.

Na tribini Medijska pismenost u formalnom obrazovnom sustavu sudjelovat će Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, Lana Ciboci iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu te Marko Matijević, osnivač portala Srednja.hr. Moderatorica rasprave je izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković.

Radionicu 'Prevencija elektroničkog nasilja' vodit će Lana Ciboci, radionicu 'Činjenice i online solidarnost kao zaštita od dezinformacija i govora mržnje na internetu' GONG, dok će se radionica 'Medijski odgoj i video produkcija' održati pod mentorstvom Pulske filmske tvornice i osječke DOKKICE.

Udruga DOKKICA već dugi niz godina radi na razvoju medijske i informacijske pismenosti najmlađih Osječana. Kroz svoj rad djecu najčešće uključuje u kreiranje medijskog sadržaja kroz dvije emisije - Radoznalica i Reporteri boljeg društva. Mia Marković i Mirna Šmit iz udruga DOKKICA za Dobro jutro, Hrvatska otkrile su kako su se pripremile za sutrašnju radionicu: