60 godina karijere Zdenke Kovačiček

Zdenka Kovačiček ove će godine, ‪u srijedu 29. studenog, velikim koncertom u KD Vatroslava Lisinskog obilježiti 60. obljetnicu svog stvaralaštva.

Svoj će dijamantni glazbeni rođendan proslaviti pjesmama koje su obilježile njezinu karijeru, među kojima su i najpoznatiji hitovi poput 'Žene za sva vremena', ali i singlovi s iznimnih izdanja iz 1970-ih i 1980-ih kao što su 'Volim te ko konja' i 'Frka' koji se nanovo aktualiziraju zanimljivim izvedbama, obradama ili reizdanjima i potvrđuju Zdenku Kovačiček kao glazbenicu ispred svog vremena. ‬Tijekom koncerta na pozornici pridružit će joj se i razni gosti: Greenhouse Blues Band, Telefon Blues Band, Dementronomes, Nipplepeople, Valerija Nikolovska, Vanda Winter, Tihomir Pop Asanović, Vedran Božić, Branko Bogunović Pif te gost iznenađenja.

Karizmatična i bezvremenska, Zdenka Kovačiček u 60 godina karijere ispričala je brojne glazbene priče, proputovala svijet pjevajući, istražila razne žanrove i izričaje te osvojila pozornice glazbenog teatra, ne mareći pritom za trendove. Uz nezamjenjiv talent i strast za glazbom, Zdenka oduvijek ima i 'ono nešto' što se rijetko nađe. Uvijek je vjerna sebi. Istovremeno je glazbeno suptilna i odvažna, stabilna i znatiželjna, sigurna i uzbudljiva. Granice su za nju bile i ostale nepoznanica  – podjednako je svoje mjesto našla u Europi, Rusiji i Americi, kao i u različitim glazbenim žanrovima i umjetničkim formama. Bez obzira na iskustvo i godine iza sebe, ne prestaje se i dalje glazbeno nadograđivati. Već 60 godina Zdenka suvereno vlada domaćom glazbenom scenom, ali i ostvaruje zapaženi međunarodni ugled.

Nazivaju ju najboljom jazz-rock vokalisticom, vrhunskom izvođačicom bluesa, kao i prvom damom jazza. Poznata je po specifičnom vokalu i stilskom afinitetu, izraženom smislu za interpretaciju, kao i majstorskim improvizacijama. Njezine prve glazbene korake obilježio je Duo Hani kada je imala samo 13 godina, nakon čega počinje njezino putovanje svjetskom pop scenom i nizanje uspješnih godina u inozemstvu. Bogatu solističku karijeru gradi po povratku u Hrvatsku 1970-ih vješto plivajući u rock, blues, soul i jazz vodama, uz povremene susrete s kazalištem, njezinom drugom ljubavi. Najveći uspjeh u tom polju ostvaruje mjuziklima 'S ljubavlju, Janis' i 'Ella i Marilyn'. Za potonji je ujedno bila i nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta

Od zvijezde BOOM festivala preko uspješne jazz faze s Vanjom Lisakom do suradnje s mladim Markom Tomasevićem i "Žene za sva vremena" Zdenka sa svakim desetljećem još jače utvrđuje svoje mjesto u samom vrhu hrvatske glazbene scene. Tijekom karijere ostvaruje i niz uspješnih i različitih suradnji sa stranim glazbenicima, ali i velikim skladateljima i glazbenim imenima s ovog područja kao što su ‪Miljenko Prohaska, ‬Boško Petrović, Damir Dičić, Vanja Lisak, Igor Savin, Goran Bregović, Kornelije Kovač, Dalibor Paulik i Tihomir Pop Asanović te domaćim sastavima i izvođačima: Nirvana, Time, Telephone Blues Band, Greenhouse Blues Band, Branko Bogunović Pif i Big Band HRT-a. Nastupa po svjetskim jazz klubovima, u Rusiju se vraća čak 25 puta, a u Americi predstavlja jedan od svojih najdražih albuma, onaj na engleskom jeziku, 'Love Is A Game'. Do sada izdaje 14 albuma i nebrojeno kompilacija.‬‬‬‬‬‬‬

Ima li još toga što može, kako joj je započela karijera i još mnogo toga otkrila je gledateljima emisije Dobro jutro, Hrvatska: