Znate li tko je autor nadgrobnog poprsja Jima Morrisona na pariškom groblju?

Mladen Mikulin poznat je i cijenjen hrvatski kipar. Njegovi spomenici krase brojne parkove i druge prostore, profesor je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, no uz sve to, najčešće se spominje kao autor nadgrobnog poprsja Jima Morrisona na pariškom groblju koje je ukradeno još 1988. Nedavno je napravio novu bistu i čeka odobrenje da je postavi na Morrisonov grob.

Mladen Mikulin, akademski kipar iz Vukovine, naselja u Velikoj Gorici, profesor primijenjenih umjetnosti na riječkoj Akademiji, autor 30-ak spomenika postavljenih diljem Hrvatske. Mladen je, ako ne najpoznatiji, onda najzapaženiji zbog nadgrobne biste Jima Morrisona u Parizu. To je bio moj početak kiparstva.  1980. uočio je da na Morrisonovom grubu nema ničega, kontaktirao upravu groblja i dobio odobrenje da postavi svoju kamenu skulpturu.  I eto to je tako stajalo godinama dok jedne noći nije nestalo…  Napravio je novu Morrisonovu skulpturu i sada čeka dopuštenje francuske administracije kako bi njegovo djelo opet krasilo grob njegova omiljenog glazbenika.

Kipar Mikulin, kao svi pravi umjetnici, nikada ne prestaje stvarati. Njegov kreativni duh nikada ne spava. Ako nemate narudžbu, a hvala Bogu sad ih nema, onda radite svoju kreativnu skulpturu, svoje autorsko djelo, autentičnu skulpturu… Ja sam tu u željezu, metalu, započeo kao diplomant, antropomorfne, čovjekolike skulpture…  Mnogo je skulptura oko njegova ateljea u Vukovini.

80-ih godina prošloga stoljeća počeo je obnavljati perivoj i danas je on u punom sjaju, no ne i kurija koja vapi za obnovom. Ona je u vlasništvu obitelji Mikulin od 1913. kad ju je pradjed Stjepan Mikulin kupio. Generacije mojih su tu trajale, a ja sm prvi uložio neki napor u ovih 30 godina da se kurija obnovi.  Jednom kada se obnovi, služit će za javne potrebe u kulturi i bit će otvorena za javnost. Do tada kipar Mikulin uživa u perivoju, drvoredima koje je sam sadio prije 30 godina i površinama  ukrašenim njegovim skulpturama.