Što je sreća i kako je postići?

Jeste li sretni? Što vas čini sretnima? Kako postići sreću? I što je uopće sreća? To su samo  neka od vječnih pitanja koja si ljudi postavljaju od vremena Aristotela pa sve do danas.

Zadnje veliko istraživanje UN-a pokazalo je kako su Hrvati od 157 zemalja nalaze na 77. mjestu po sreći. Hrvate najviše usrećuju sretni trenutci s obitelji, primjerice vjenčanja, rođenje djeteta ili druženje s prijateljima.

Iako često mislimo da bi bili sretni kad bi imali barem malo više novaca, istraživanje pokazuje da više novaca znači više sreće tek kad zaista nemamo za osnovne životne potrebe. Čim zarađujemo dovoljno za dostojanstven život, veza između novca i sreće drastično se smanjuje. I čak može učiniti nas nesretnima. Primjerice, istraživanje pokazuje da odmah nakon što ljudima date novčanu nagradu, manje uživaju u malim stvarima kao što je kockica čokolade.

No, vrtoglavi rast u posljednjih 50 godina u kvaliteti života nije pratio vrtoglavi rast u sreći. Zemlje u razvoju imaju neki od najvećih razina samoubojstava, a neki od najrazvijenijih zemalja svijeta se najviše bore s depresijom. Razloga ima više, ali jedan je svakako taj da je sreća evoluirala kako bi nas motivirala da postižemo više. A jednom kada to postignemo, koliko god to krasno bilo, jako ćemo se brzo na to i naviknuti.