Einsteinova bilješka prodana za 1,3 milijuna dolara

Bilješka Alberta Einsteina o tajni sretnog života prodana je na aukciji u Jeruzalemu za 1,3 mlijuna dolara, objavila je aukcijska kuća Winner's.

Na dražbi su ponuđene dvije bilješke koje je Einstein predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni sretnog života, i koje su se pojavile 95 godina kasnije.
Einsteinova bilješka o tajni sreće na aukcijskoj prodaji
Slavni fizičar, autor teorije relativnosti, 1922. je bio na turneji u Japanu, gdje je održavao predavanja. U to doba je doznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova se slava proširila i izvan znanstvenih krugova.

U Imperial Hotelu u Tokiju jedan mu je dostavljač donio pošiljku. Nije poznato je li dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Einstein nije imao sitniša, ali ga nije želio ostaviti praznih ruku, pa mu je predao dvije bilješke na njemačkom.

Možda, budeš li imao sreće, ove će bilješke biti puno vrednije od napojnice, rekao mu je Einstein, tvrdi prodavatelj bilješki.

Na jednoj od bilješki, napisanoj na listu papira s logom Imperial Hotela, piše miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspjehom.